Radio 1 zařadí narozeninový program, vysílá 30 let

úterý, 16. března 2021, 17:10 Aktuality, Rádio MediaGuru

Radio 1 si připomene 30. výročí svého vysílání narozeninovým programem i několika novinkami.

Vizuál Radia 1 k 30. výročí vysílání

Vizuál Radia 1 k 30. výročí vysílání

Ve středu 25. března uplyne 30 let od zahájení vysílání Radia 1. Narozeninové vysílání bude probíhat od pondělí 22. do neděle 28. března. Narozeninové sety odehrají například Josef Sedloň, Jana Kománková, Ondřej Štindl, Klára Nemravová nebo Žofie Helfertová. Ve speciálních dílech se představí pořady Shadowbox, Zátiší, Buzz či Reggae klub. Při příležitosti 30. výročí také spustí rádio nový web, nový grafický a zvukový obal obou hitparád (Velká sedma a Hitparáda Radia 1) a také dva nové pořady.

Narozeninové vysílání Radia 1, zdroj: Radio 1

Narozeninové vysílání Radia 1, zdroj: Radio 1

Radio 1 je možné poslouchat na frekvencích 91,9 FM (Praha a okolí), 97,5 FM (Plzeň), 98,7 FM (Liberec) a 100,2 FM (České Budějovice), dále po internetu a digitálně v síti DAB+.

Radio 1 začalo vysílat pod názvem Radio Stalin z katakomb pod někdejším Stalinovým pomníkem v Praze na Letné. Vysílačka i technické zařízení byly darem francouzského rádia Energie (NRJ) na podporu svobody projevu v tehdejším Československu. Radio Stalin vysílalo pirátsky od 19. do 25. října 1990 v rámci výstavy Totalitní zóna. Po týdnu vysílací zařízení zabavila policie a vysílání muselo skončit. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na 30 tisíc lidí. Na začátku roku 1991 bylo zařízení vráceno a 25. března 1991 se Radio 1 stalo první českou soukromou rozhlasovou stanicí. Od začátku své existence se lišilo od ostatních komerčních stanic svou alternativní hudební dramaturgií, která není svázaná hitparádovými pravidly. Hlavní charakteristikou Radia 1 je maximální otevřenost, a to jak k různorodým hudebním žánrům, tak i v přístupu k posluchačům.

-mav-