Sněmovna by mohla prodloužit odpočty na DPH pro ČT a ČRo

pondělí, 29. března 2021, 15:55 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Česká televize a Český rozhlas by mohly mít až do konce roku 2024 možnost uplatňovat nárok na odpočty na dani z přidané hodnoty v současném rozsahu.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Česká televize a Český rozhlas by mohly mít až do konce roku 2024 možnost uplatňovat nárok na odpočty na dani z přidané hodnoty v současném rozsahu. Předpokládá to pozměňovací návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stranjury, který předložil ve Sněmovně k vládní novele zákona o DPH. Ustanovení, které umožňuje oběma veřejnoprávním institucím uplatňovat nárok na odpočet ve stejném rozsahu jako komerční firmy, má skončit ke konci letošního roku.

Podle dřívějších informací by mohla celková částka pro ČT i ČRo představovat dohromady asi půl miliardy korun. Stanovisko ministerstva financí ČTK zjišťuje. Stanjurovým návrhem, který je k dispozici ve sněmovním systému, se má ve středu zabývat rozpočtový výbor Sněmovny.

Stanjura řekl ČTK, že podporu zatím pro návrh zajištěnou nemá. „Předpokládám, že by to projít mělo. To není klasický střet mezi pravicí a levicí, vládou a opozicí. Jde o to, aby bylo zajištěno financování České televize a Českého rozhlasu a nemuselo se sahat na koncesionářské poplatky," řekl Stanjura na dotaz ČTK. Člen sněmovního volebního výboru z vládního hnutí ANO Martin Kolovratník ČTK sdělil, že jeho podporu návrh mít bude.

Ustanovení se do zákona dostalo v roce 2017. Vláda ho o rok později navrhla ve vládním daňovém balíčku zrušit. Česká televize tehdy vyčíslila výpadek příjmů na 350 až 400 milionů a Český rozhlas na 120 milionů ročně. Sněmovna ale prodloužila jeho platnost do konce letošního roku.

O prodloužení tohoto ustanovení požádal už loni v prosinci generální ředitel ČT Petr Dvořák premiéra Andreje Babiše (ANO). Dvořák tehdy uvedl, že díky zachování vratek DPH by televize mohla zachovat vysílání programu ČT3 nebo investovat více peněz do kultury, například prostřednictvím nově vznikajícího fondu audiovize, i do sportu. Babiš mu tehdy slíbil, že tento návrh probere s ministryní financí Alenou Schillerovou.

Vládní novela zákona o DPH především ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek ze zemí mimo EU. Mohly by tak podražit některé zásilky například z čínských e-shopů. Předseda lidovců Marian Jurečka navrhuje v novele zvýšit limit pro povinnou registraci plátců DPH z milionu na 1,5 milionu korun. Poslanci Jakub Janda (ODS) a Václav Votava (ČSSD) navrhují snížit limit pro vracení DPH turistům z 2000 na 1000 korun.

-čtk-