Všechny deníky se věnují úmrtí Petra Kellnera

úterý, 30. března 2021, 08:05 Tisk MediaGuru

Zpráva o úmrtí Petra Kellnera dominuje úterním titulním stranám českých tištěných deníků.

Titulní strany deníků v úterý 30.3. 2021

Titulní strany deníků v úterý 30.3. 2021

Všechna vydání úterních tištěných deníků se věnují odchodu Petra Kellnera. Jde o ústřední zprávu na titulních stranách a osobnosti českého podnikatele se věnují i uvnitř svých vydání ve velkém rozsahu. Kladou si především otázku, jak Kellnerův odchod ovlivní skupinu PPF a politicko-ekonomické prostředí České republiky.

„Ztráta hlavního akcionáře a zakladatele bude pro PPF velmi těžká. Nejbohatší Čech sice už v posledních dvou letech přenechával operativu jiným, strategii z rukou ale nepouštěl. Volba nástupce byla zatím jasná. Nejvyšší křeslo včera převzal šestapadesátiletý Ladislav Bartoníček, který s Kellnerem pracuje od roku 1991, je minoritním spolumajitelem skupiny a narodil se mimochodem jen o sedm dní později než on," píšou například Hospodářské noviny v článku s titulkem „Česko a svět po Kellnerovi. PPF bude jiná a čeká ji těžká zkouška.

Internetové servery, televizní stanice i rádia se nečekanému úmrtí Petra Kellnera věnovaly už od pondělního rána, kdy se informace o neštěstí rozšířila. Shodly se, že obchodní, ale i politické vztahy v Česku odchod Petra Kellnera výrazně zasáhne. Připomínaly i úzké vazby Kellnera s vlivnými politiky v Česku. 

„Nečekaná smrt multimiliardáře Petra Kellnera může úplně změnit po léta budované byznysové a vlivové vazby, a v důsledku toho fakticky přerýsovat mocenskou mapu v zemi, píše se v komentáři na serveru iDnes.cz. Svět byznysu i politiky nyní podle serveru ovládnou chaos a obavy, co po Kellnerově smrti nastane. „Petr Kellner sice do české politiky přímo nevstoupil, i tak ji ale ovlivňoval,“ uvádí server Deník N. „Politikou v zemi postupně hýbali (prezident Václav) Klaus, (prezident Miloš) Zeman či (premiér Andrej) Babiš. Ale pak tu byl ten, který hýbal jimi, píše o Kellnerovi server Aktuálně.cz.

„Byl, spolu s dalšími, na začátku oligarchizace celé společnosti, prorůstání byznysu, financí, médií a politiky. Jeho důležitý byznys v Číně a Rusku bez diskusí ovlivnil politickou orientaci Hradu, politiku všech azimutů, jak rád říká pan prezident, který všechny azimuty namířil na Východ,“ uvádí o Kellnerovi Forbes.

„Moc skupiny je tak velká, že hladká výměna jejího lídra je pro Česko v některých ohledech i podstatnější než to, kdo na podzim vyhraje sněmovní volby," píše Aktuálně.cz. „Zatímco v PPF nyní drží smutek, na mnoha místech od ministerstev až po řadu finančních skupin zavládla spíše nervozita. Kellnerovo impérium se za několik let v Česku tak zavrtalo do základní infrastruktury státu, že jakákoliv změna kurzu je zásadní po celou zemi,“ uvádí server.

-mav-, -čtk-