VW se chce stát „nejatraktivnější značkou udržitelné mobility“

pondělí, 8. března 2021, 07:25 Aktuality, Marketing MediaGuru

Nová strategie značky Volkswagen se opírá o uhlíkovou neutrality a technologie.

Ralf Brandstätter, CEO Volkswagenu, zdroj: Volkswagen

Ralf Brandstätter, CEO Volkswagenu, zdroj: Volkswagen

Automobilka Volkswagen představila na online tiskové konferenci svou novou strategii značky. Pod názvem „Accelerate“ ukázala kroky, kterými se chce připravit na zásadní změny automobilového průmyslu. „E-mobilita byla pouhým začátkem, opravdová změna přichází teď. S naší strategií rychle se posuneme k digitální budoucnosti,“ uvedl Ralf Brandstätter, CEO Volkswagenu. 

Volkswagen se chce stát „nejatraktivnější značkou udržitelné mobility“, a to zejména dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Do roku 2030 chce, aby prodeje v Evropě tvořily ze 70 % elektromobily, tedy dvojnásobek, než bylo původně plánováno, v Číně a USA alespoň polovinu. 

Kromě elektrických automobilů a hybridních pohonů se ve svém vývoji také zaměří na digitální ekosystém s ID, které bude uvedeno na trh letos v létě. To bude obnovovat automobilový software každých 12 týdnů tak, aby byl vůz během svého životního cyklu stále aktuální a dokázal do své výbavy postupně přidávat i nové funkce. Do dvou let by měl být k dispozici v půl milionů vozů. 

V rámci nové strategie přejde Volkswagen také na nový obchodní model, založený na datech. Sníží prvotní bariéry k pořízení nového vozu, k němuž zákazníkům nabídne škálu balíčků dodatečných služeb. Strukturu portfolia vozidel automobilka výrazně zjednoduší. Budoucí generace vozů bude vyráběna v mnohem menším počtu verzí, přičemž jednotlivé funkce bude možné do výbavy přidat prostřednictvím softwaru.

Do vývoje e-mobility, hybridních pohonů a digitalizace plánuje Volkswagen investovat do roku 2025 přibližně 16 miliard euro. Cílové provozní marže ve výši nejméně 6 % chce dosáhnout do roku 2023. Do stejného roku chce snížit o 5 % fixní náklady, zvýšit o 5 % produktivitu a optimalizovat náklady na materiály o 7 %.

Součástí nové strategie bude i nová vlajková loď – model Trinity –, který bude v sobě spojovat všechny nové prvky. Představen bude v roce 2026. 

-stk-