Grafika Prima Cool se musí držet svých kořenů

čtvrtek, 8. dubna 2021, 12:00 TV Martina Vojtěchovská

„Každý pokus nějak změnit původní grafiku Prima Cool pohořel. Musíme se držet toho, co je pro Cool typické,“ říká Janina Dolanová, která se podílí na propagačních spotech Prima Cool.

Janina Dolanová, zdroj: FTV Prima

Janina Dolanová, zdroj: FTV Prima

Janina Dolanová pracuje jako Senior Promo Producer na kanálu Prima Cool. Se svým týmem tvoří upoutávky a grafickou identitu stanice. Prima Cool vysílá od 1. dubna 2009, grafický koncept pro tehdy novou stanici připravilo studio Oficina, které za něj získalo cenu v soutěži Czech Grand Design a bodovalo také na prestižní evropské soutěži Promax/BDA. Mluvili jsme spolu o stávajícím pojetí grafiky a o tvorbě staničních upoutávek na Prima Cool.

Prima Cool od začátku svého vysílání staví na výrazné grafice. Jak o ní na Coolu uvažujete a co je podle vás pro ni zásadní?

Pro grafiku Prima Cool je naprosto zásadní typografie, která tvoří většinu identů a celkové grafické výbavy kanálu. Na začátku byla součástí výbavy série identů, které byly poskládány jenom z typografie, tedy z písmenek, závorek, teček nebo středníků. To se drží dodnes, protože jen logo Coolu je samo o sobě typografické.

Lze v tomto pojetí stále vymýšlet něco nového, nejste typografií limitováni?

Stále se nám to daří, ale určitý limit může představovat to, když vymýšlíme do nějaké formy. Každý má svou představu a vizi, co by bylo nejlepší. Pokud jsme omezeni barevnou škálou a užitím grafických prvků, protože každý kanál skupiny Prima to má jinak, tak je někdy obtížnější takové představy naplnit.

Nakolik chcete měnit klíčové barvy stanice Cool?

Dvanáct let se snažíme držet původní grafiku a neměnit ji. Měli jsme období, kdy jsme například pracovali se stíny, což není typické pro grafiku kanálu, a vrátili jsme se zpět ke kořenům. Je to obvykle můj požadavek, abychom se drželi toho, co je pro Cool typické. To je to, co diváky oslovilo.

Když se zaměříme na identy, jakou míru volnosti máte v jejich obsahu?

Je to práce grafika, který vychází ze zadání programového oddělení, protože děláme především programové identy. Děláme je celoročně ke každému novému programu, který se objeví ve vysílání, většinou jsou to seriály. Připravíme k němu nejen grafickou výbavu, packshot, ale i ident. Grafik tady má určité volné pole působnosti a pracuje především s motivem seriálu. Pokud jde o imageové identy, jako jsou například narozeninové, letní, podzimní nebo vánoční, tak tam už je kooperace v rámci skupiny trochu hlubší.

Máte stanovené hodnoty, které by měly identy nést?

Naše grafika by vždy měla být vtipná. Humor je na prvním místě, protože odbavit na deseti vteřinách graficky něco, co je spojené s obsahem programu, není úplně snadné. Proto je dobré, když to v sobě prvky humoru nese.

Naše grafika by vždy měla být vtipná. Humor je na prvním místě.

Existuje možnost, jak se dopátrat zpětné vazby – zda víte, jestli jsou diváci na grafiku navyklí a vyžadují ji tak, jak je?

Mohu soudit z reakcí, které se ke mně dostávají. Je z nich jasné, že lidi si pamatují upoutávky a grafiku Coolu. Často ani nevědí, co je ident, opening, closing, ale pro ně jsou to prostě „reklamy na Coolu“ a ty si pamatují. Pamatují si to, co se vysílá nejdéle, a mají rádi to, co často opakujeme. Zatím není potřeba grafiku výrazně měnit. Byla nastartovaná dobře a dál se daří její úroveň držet.

Existují nějaké divácké výzkumy, které by dokládaly oblíbenost kanálu ve vztahu ke grafice kanálu?

Diváci ve výzkumech říkají, že značka Prima Cool je dynamická, zábavná, akční, jde s dobou a že se s ní nenudí. Troufám si říct, že upoutávky i grafika stanice na tom mají velký podíl.

Jak často je dobré měnit identy a jaká je jejich ideální frekvence?

Věřím, že správný okamžik poznáme, ale jinak se držíme zavedených identů, protože lidi je mají rádi – ať jde o skateboard, závorku, metro – to jsou identy, které se vysílají roky. Je to myslím deviza Coolu, že je nemusíme měnit. Měníme imageové identy, které se vztahují k narozeninám, k Vánocům atp.

Právě v dubnu si Prima Cool připomíná narozeninové výročí. Jak jste identy pojednali?

Letos je naším ústředním tématem puberta, protože Cool vysílá dvanáct let. Jsou proto připraveny identy, které mají znázorňovat televizi v období puberty s ústředním sloganem „Jak mutuje tvoje bedna“. Je to víc dětské, ale pořád to ke Coolu patří.

Jak náročné je identy připravovat?

Jsme už stabilní tým, který spolu dělá prakticky od začátku, a tak se snadno domluvíme. Občas se objeví někdo, kdo se nám snaží vnutit svůj pohled s tím, že je „víc Cool“ než náš. V takovém případě může příprava trvat delší dobu, než se naše pohledy sladí.

Předpokládám, že jste schopni odchylky od zajetého stylu vidět okamžitě.

Docela ano, za ty roky to už máme v oku. Děláme to pro Cool, aby brand zůstal silný. Každý pokus ho nějak změnit pohořel.

Co je nejtěžší na televizní grafice?

To nejtěžší asi souvisí se střihem upoutávek a s tím, abychom udrželi hranu a nepřestřelili. Náš grafický tým se za těch dvanáct let téměř nezměnil, takže ví přesně, co má dělat. Jak se ale objevují nové věci, tak nás to láká zapracovat – a někdy tím pokoušíme hranu vkusu a humoru, která je pro každého jiná. Mohou nastat situace, že vymyslíme něco, co se nám líbí, ale víme, že do vysílání komerční televize to vhodné není. Vývoj grafiky souvisí se spoluprací s režiséry upoutávek. Pokud už samotné zadání je trochu na hraně, tak se grafikovi může stát, že tu hranu překročí. To ale platí i naopak pro režiséry.

Narozeninová grafika Prima Cool, zdroj: FTV Prima

Narozeninová grafika Prima Cool, zdroj: FTV Prima

Jak je to ve vztahu k dalším stanicím skupiny Prima?

Máme dobrý přehled o všech self promech skupiny a všímáme si detailů. Na druhou stranu víme, že v případě Coolu je hranice toho, co si můžeme dovolit, jiná než u ostatních stanic Primy. Kolegové by možná nesouhlasili, ale vnímám to tak, že máme z jednotlivých stanic skupiny největší svobodu. Jsme jasně profilovaní a můžeme si dovolit na hraně humoru balancovat. Nebo občas něco shodit. Samozřejmě s ohledem na Radu pro televizní a rozhlasové vysílání. A můžeme střílet třeba i do vlastních řad v rámci skupiny. Důležitý je pro nás i voice over, kterým se upoutávka zase posouvá někam jinam. Jde jen o to zachytit správný balanc, aby se legrácky nezvrhly v nepatřičný humor.

Dvanáct let vysílání obnáší i dvanáct let vaší práce. Stále máte energii přicházet s novými nápady?

Jsme tu od toho, abychom nápady neustále chrlili – a nápady stále máme. Snažíme se reagovat na aktuální kauzy a propisovat je do selfu. Hodně sledujeme trendy, co lidi baví, a pak to promítáme nejen do grafiky, ale i do zvuku a práce s jazykem. Každý režisér připraví v jednom týdnu tři až čtyři upoutávky do výroby. Témata by měla být jasná většinovému divákovi. Ročně dodáme přes dvanáct tisíc upoutávek.

Kolik vás celkem je?

Tři režiséři upoutávek, čtyři grafici, včetně art directora, zvukař, produkční, spíkr Honza Dolanský a já.

O tom, že herec Jan Dolanský stojí za hlasem reklamních upoutávek na Coolu, se příliš neví.

Přitom je s námi od začátku. Nikdy jsme ho nechtěli propagovat jako tvář stanice, ale vždy to byl hlas kanálu Prima Cool.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější grafické prvky Prima Cool?

Vysoko řadím naši hvězdičku „Vyčůrat, pomodlit a spát!“, která ale stojí víc na voice overu než na grafice. Mám ráda jednoduché identy, o kterých jsem už mluvila: mikrovlnka, skateboard ze závorky, dveře do metra. Líbí se mi, když si náš zvukař pohraje s nazvučením jen minimalisticky. Dokáže do toho schovat fór, a to není jednoduché.

Začali jsme tím, že Cool má zapamatovatelnou a výraznou grafiku. Dokážete si do budoucna představit, že byste stávající grafický styl modifikovali nebo ho někdy opustili?

To je otázka celkového zacílení kanálu Prima Cool. Ve chvíli, kdy bychom výrazně grafiku změnili, souviselo by to s proměnou cílové skupiny. Dokud máme prostor k rošťácké a divoké grafice, kterou se Prima Cool vyznačuje, tak cílová skupina buď roste s námi, nebo se nám ji daří držet na stabilní úrovni. V takovém případě ke změně nevidím důvod.