Napodobit síť Clubhouse chce také LinkedIn

neděle, 4. dubna 2021, 08:30 Internet & Mobil MediaGuru

Profesní sociální síť připravuje řadu změn, které mají z LinkedIn učinit živější místo. Tvůrci sází na hlas i video.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vlna zájmu o mluvené slovo, kterou podnítil vznik aplikace Clubhouse, dorazila i do kanceláří provozovatele sociální sítě LinkedIn. Její tvůrci se podobně jako Twitter či podle všeho již také Spotify inspirují úspěchem nové platformy určené výhradně na skupinovou konverzaci a v nejbližší době začnou s betatestem její obdoby, jak uvedl portál TechCrunch. Alespoň přibližné datum, kdy by mohli majitelé účtů na LinkedIn s novinkou přijít do styku, ovšem chybí. Z prvního náhledu budoucího uživatelského rozhraní je nicméně inspirace Clubhouse nepřehlédnutelná, což může řadě lidí usnadnit seznamování se s novou funkcí a orientaci v ní.

„Spustili jsme rané testování s cílem vytvořit unikátní audiozážitek spjatý s vaší profesní identitou. Současně řešíme, jak zvukem obohatit ostatní složky LinkedIn, například eventy a skupiny tak, abychom členům naší komunity nabídli ještě více možností propojit se s ostatními,“ sdělila mluvčí Suzi Owensová s tím, že řada uživatelů LinkedIn si říkala o rozšíření způsobů, jak na platformě komunikovat.

Skupinové konverzace v reálném čase by se podle interpretace Social Media Today mohly na LinkedIn dobře chytnout, a to právě kvůli důrazu na pracovní stránku věci. Snadno si lze představit vznik nejrůznějších odborně zaměřených konverzačních místností, kde se do výměny názorů zapojí špičky oboru. Ostatně v české komunitě uživatelů Clubhouse vznikla řada více či méně pravidelných setkání, kde se do debaty neváhali zapojit ekonomičtí novináři, odborníci na umělou inteligenci či marketing nebo třeba šéf Kofoly Jannis Samaras, investor Václav Dejčmar a mnoho dalších osobností. Na LinkedInu by podobné aktivity měly ještě lepší podhoubí – už jenom proto, že by byly součástí zavedené platformy a provozovatel by mohl využít některé synergické efekty. Jde třeba o využití kapacit LinkedIn na moderování obsahu uživatelských živých vysílání, které by našly využití i v případě audiodebat v reálném čase. Zde opět může posloužit jako příklad Clubhouse, byť ne zrovna pozitivní – služba se musela vypořádat s kritikou, že nedostatečně moderuje nenávistné projevy.

Mluvené slovo by navíc na LinkedInu zapadlo do trendu, pomocí něhož chce platforma působit živěji a podnítit interakce. Nově zavádí videoprofily – multimediální medailonek se u těch, kteří se rozhodnou sebeprezentační video natočí, má přehrávat na místě profilové fotografie. Mezi další novinky z tohoto týdne patří také možnost sledovat jednotlivé uživatele podle jimi používaných hashtagů o svém profesním zaměření. Jde o obdobu toho, kdy například na Facebooku lze sledovat příspěvky některých lidí, aniž byste s nimi museli být propojeni jako „přátelé“.

Clubhouse ale není jediný fenomén, který vzali tvůrci LinkedIn v potaz. Věří, že k úspěchu všech zmíněných inovací napomůže pokračování práce na dálku. Zatímco těsně před propuknutím globální koronavirové pandemie pracovalo podle dat sociální sítě z domova osm procent jejích uživatelů, koncem loňského roku šlo o šedesátiprocentní podíl. Firma očekává, že vysoké procento lidí pracujících mimo standardní prostředí kanceláří přetrvá ještě nějakou dobu i potom, co se masivně rozšíří očkování proti covid-19.

Velkou neznámou je ovšem kromě podoby postpandemického „návratu do normálu“ také trvanlivost obliby formátů typu Clubhouse. Zdá se, že prvotní mánie kolem nové sociální sítě utichla, což dokazuje mimo jiné její setrvalý propad v pořadí nejstahovanějších aplikací v App Store. Těžko odhadnout, kam se propadne v době, až bude mít LinkedIn připravenou vlastní verzi této audioslužby.

-riv-