Rady, jak letos na reklamu na Facebooku a Instagramu

pondělí, 19. dubna 2021, 11:55 Reklama MediaGuru

Práce se skupinami spíše než FB stránkami, sázka na video a Reels, to jsou trendy, které při práci na Facebooku a Instagramu letos pomohou.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama na Facebooku a Instagramu je už několik let zásadní marketingový nástroj, u kterého platí, že je nutné ho umět správně využívat, aby dával dobré výsledky a návratnost. Čím se v roce 2021 řídit, radí společnost PPC Bee.  

Nepřehánějte to s délkou 

Dobré výsledky mívají kratší texty a videa. U textu bude stačit jedna či dvě věty, u videa 20 až 30 sekund. Ušetřené peníze na produkci můžete dát do reklamy. U textu stále platí, že rozhoduje prvních několik slov a také to, že Facebook delší texty zkracuje. Buďte tedy struční, věcní a jděte rovnou na věc. Čas od času se ale rozhodně nebojte použít opravdu dlouhý textový obsah. 

Nebojte se experimentovat se svými vizuály

Odlište se na Facebooku od své konkurence a tvořte vizuální obsah, který vynikne mezi ostatními bannery, které často vypadají jako tvořené přes kopírák. Pro tvorbu originálních bannerů lze využít nové nástroje či aplikace

Testování je důležitější než kdy dříve

Testujte délku textů u reklamy, testujte různé vizuály, rozdílné call to action, čisté vizuály bez textů, stejně jako vizuály s různými textovými doplňky. Využijte všechny možnosti nástrojů Facebooku či jiných pokročilých nástrojů pro tvorbu reklamy i vyhodnocení výsledků. 

Ceny reklamy budou nepředvídatelné a porostou

Plánujte a pečlivě hlídejte, kolik za reklamu na Facebooku a Instagramu vynakládáte. Menší útrata může někdy znamenat lepší výsledky. Ne nadarmo se říká, že Facebook ochotně utratí jakékoliv peníze, které mu dáte, ale výsledek za vás řešit nebude. V roce 2021 to bude platit ještě více i vlivem stále pokračující pandemie.

Sledujte a zkoušejte nové formáty reklamy

Facebook čas od času představuje nové formáty reklamy a objevují se i nové kreativní nápady, jak využít ty stávající. Nebojte se zkoušet, ale nikdy nezapomeňte na důsledné vyhodnocování. Ne každý formát se hodí pro všechny způsoby využití. 

Naučte se využívat video

Facebook má v oblibě video a prosazuje ho bez ohledu na realitu. Příspěvky i video reklama jsou upřednostňované, takže pokud se máte v letošním roce něco naučit, tak rozhodně jak využít video v reklamě. Nemusí to být pouze natočené věci, z klasických fotografií lze vytvářet krátká videa. Ta je možné kombinovat do formy prezentací. 

Stories zůstávají, Reels přicházejí

Příběhy na Instagramu jsou enormně úspěšné a Facebook chce, aby se jim dařilo i na jeho dalších sítích. Na Instagram navíc přišly Reels, takže máte dva nástroje, které se musíte naučit využívat ve svůj prospěch. Obě bude Facebook letos zásadně podporovat. Využijte toho. V roce 2021 se velká část newsfeed reklamy přesune právě do Příběhů. 

Většina reklamy bude viděna na mobilech

Pokud stále tvoříte reklamu v podobě optimální pro zobrazení v newsfeedu na počítači, tak na to rychle zapomeňte. Většina uživatelů Facebooku, Instagramu, Messengeru a WhatsApp bude reklamu sledovat na mobilních telefonech. Pokud tam nebude fungovat, tak pouze plýtváte penězi.

Stránky jsou mrtvé, ať žijí Skupiny

Ve všech aktivitách na Facebooku nezapomeňte na to, že tradiční firemní profily (Stránky) jsou už druhým rokem odsunuté do pozadí a Facebook s nimi nepočítá. Budoucnost podle Marka Zuckerberga patří Skupinám. 

Naučte se využívat Facebook (a Instagram) Shopping

V Česku sice ještě dlouho nepůjde na Facebooku ani Instagramu přímo nakupovat, ale katalog vašeho zboží a jeho označování v příspěvcích je další užitečný marketingový nástroj. 

Augmentovaná realita na vzestupu

Augmentovaná realita bude nástrojem marketingu v podobě interaktivní reklamy. Značkové filtry na Instagramu či Facebooku můžete mít už dnes v Příbězích. 

-stk-