Reklamní trh se z pandemie zotavuje rychleji

středa, 14. dubna 2021, 13:50 Reklama MediaGuru

První náznaky vývoje reklamních investic na americkém trhu v letošním prvním čtvrtletí naznačují rychlé zotavování reklamního odvětví.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklamní trh se podle nových prognóz zotavuje z pandemie covid-19 rychleji než po poslední světové ekonomické recesi v roce 2008. Předpokládá se proto, že v letošním roce může vykázat rychlejší růst, než se odhadovalo ještě na začátku letošního roku nebo na konci roku 2020.

Podle predikce společnosti Magna, která reflektuje vývoj v letošním prvním čtvrtletí na americkém trhu, zaznamená reklamní trh v USA v letošním roce meziroční růst o 6,4 %. Je to o více než dva procentní body vyšší nárůst, než který Magna předpovídala loni v prosinci. Nejvyšší nárůsty jsou odhadovány pro sociální média, digitální video a vyhledávání, kterým je předpovídán dvouciferný nárůst. Digitální reklamní formáty mají pohltit až 67 % veškerých reklamních investic. Příznivější vývoj než po recesi v roce 2008 je ale také předpovídán i pro lineární média. 

Rychlému zotavení na reklamním trhu mají také nahrávat vedle očekávaného obecného ekonomického oživení významné sportovní události (např. LOH) a s postupující vakcinací se také očekává nárůst turismu a rostoucí spotřebitelská poptávka.

Vyšší růst reklamnímu americkému trhu přisuzuje také ve své nové prognóze GroupM. Meziroční růst (bez politické inzerce) zvýšila na 15 % z 12 %, které předpovídala v loňském prosinci. „Digitální reklama primárně těží z trendů ovlivňujících ekonomiku, a to jednak proto, že se nové malé podniky formují rekordním tempem, i když souhrnně mohou ztrácet podíl v rámci ekonomiky, jednak proto, že velké podniky se stále více zaměřují na e-commerce," vysvětluje ve své zprávě. Dodává rovněž, že se ekonomické podmínky významně zlepšily. Spojené státy mají mít příznivější ekonomické postavení v letošním roce oproti situaci na konci roku 2020. ​

Odhad vývoje reklamních investic (bez politické reklamy) v USA, zdroj: GroupM

Odhad vývoje reklamních investic (bez politické reklamy) v USA, zdroj: GroupM

-mav-