ČRo a ČT se ohradily proti novele zákona o střetu zájmů

úterý, 4. května 2021, 11:05 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Generální ředitelé ČT a ČRo považují návrh na zavedení majetkových přiznání pro novináře médií veřejné služby za další pokus o okleštění nezávislosti těchto médií.

Generální ředitel ČRo René Zavoral, zdroj: MediaGuru.cz

Generální ředitel ČRo René Zavoral, zdroj: MediaGuru.cz

Generální ředitelé Českého rozhlasu a České televize, René Zavoral a Petr Dvořák, považují novelu zákona, ve které KSČM navrhuje zavést majetková přiznání pro novináře médií veřejné služby, za „další z mnoha pokusů o okleštění nezávislosti Českého rozhlasu a České televize a o vystupňování tlaku na novináře pracující v nejdůvěryhodnějších českých médiích". Uvedli to ve společném prohlášení. 

V prohlášení mj. konstatují, že zákon o střetu zájmů je principiálně zaměřený na veřejné funkcionáře, tedy na lidi ve volených nebo jmenovaných funkcích, kteří disponují politickými, mocenskými, rozhodovacími, řídícími či kontrolními kompetencemi a rozhodují o právech a povinnostech jiných lidí nebo provádějí zákonem vymezené kontrolní činnosti a jsou financováni z rozpočtu generovaného z daní. „Novináři se z této kategorie zcela vymykají. Český rozhlas a Česká televize nedisponují pravomocemi, které by odůvodňovaly doplnění novinářů mezi veřejné funkcionáře," zdůvodňují. Zveřejňování informací podle zákona o střetu zájmu označují v případě veřejnoprávních novinářů za zásah do práva na ochranu soukromí.

Dodávají, že práce zaměstnanců Českého rozhlasu a České televize se řídí se zákonem o ČRo, zákonem o ČT, Kodexem ČRo, Kodexem ČT a zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání tak, aby byla zajištěna jejich nezávislost a zároveň kontrola. „Požadavky na morální integritu a důvěryhodnost novinářů musí být primárně řešeny etickými kodexy právě z těch důvodů, aby nedocházelo ze strany orgánů veřejné správy a veřejné moci k případným zásahům do jejich redakční nezávislosti," píší generální ředitelé. 

Přestože novelu odmítlo Ministerstvo kultury a nesouhlasné stanovisko k němu dala i vláda a Parlamentní institut, na konci minulého týdne ji podpořila ministryně spravedlnosti Marie Benešová a další poslanci na neveřejném zasedání ústavně právního výboru. O návrhu by měla hlasovat Poslanecká sněmovna v tomto týdnu.

Celé vyjádření generálních ředitelů můžete číst v dokumentu níže.

-mav-