CZ IPI odsuzuje postoj Hradu a brání běloruského novináře

pondělí, 24. května 2021, 07:40 Aktuality, Tisk MediaGuru

Výbor CZ IPI se postavil proti postoji hradního kancléře neposkytovat informace některým médiím. Žádá také propuštění běloruského novináře Romana Protaseviče.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) odsoudilo rozhodnutí sdělené vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem neposkytovat informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, Deníku N a pracovníkům České televize pracujícím pro redakce pořadů 168 hodin a Reportéři ČT.

Tento postup podle stanoviska CZ IPI porušuje Ústavu ČR, která stanovuje, že „státní moc slouží všem občanům“, i Listinu základních práv a svobod, která zaručuje „právo na informace“. „Žádný zákon neumožňuje úředníkům postupovat tak, aby část občanů, tedy čtenáře uvedených médií nebo diváky uvedených pořadů, těchto práv zbavili," stojí v prohlášení. 

Stejně nepřijatelný postup aplikuje podle CZ IPI i  Úřad vlády ČR, který neumožňuje účast novinářům internetového deníku Forum 24 na tiskových konferencích vlády. Nepřijatelný je má být také postup Dostihového spolku, který odmítl akreditovat fotografa České tiskové agentury pro letošní Velkou pardubickou.

„Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu odmítá diskriminaci médií a novinářů, která jim brání ve výkonu jejich profese. Zejména nepřijatelný je takový postup ze strany státních úřadů a dalších organizací jejichž činnost je plně nebo částečně hrazena ze státních prostředků tedy z peněz daňových poplatníků," uvádí výbor.

Ten zároveň vyzval ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby po běloruském velvyslanci v ČR žádal okamžité propuštění novináře Romana Protaseviče. „Jeho únos z mezinárodního letu je nepřijatelným činem," zdůvodňuje CZ IPI.

-mav-