Nielsen Admosphere: Z hobby marketů volí Češi nejraději Obi

pondělí, 31. května 2021, 07:30 Aktuality, Retail, Reklama MediaGuru

Podle průzkumu Nielsen Admosphere čeští spotřebitelé z hobby marketů nejraději zavítají do Obi.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Podle průzkumu Nielsen Admosphere, jehož se zúčastnilo 500 respondentů z internetové populace starší 15 let, nakupují čeští spotřebitelé nejraději v hobby marketu Obi (34 %), na druhém místě je Hornbach (21 %) a na třetím Bauhaus (10 %). Oblíbený hobby market nemá 11 % dotázaných.

Mezi faktory ovlivňující výběr hobby marketu jsou na první místě ceny (68 %), dále dostupnost obchodu (62 %) a šíře nabízeného sortimentu (56 %).

Hobby markety v Česku navštěvuje alespoň někdy 95 % dotázaných. Celých 40 % přitom chodí do hobby marketů jednou za tři měsíce, nebo alespoň jednou za půl roku, čtvrtina se tam dokonce vydává jednou měsíčně a častěji.

Nejčastěji tam lidé zavítají pro potřeby pro rostliny a pěstování (45 %), potřeby pro dílnu (44 %) a také pokojové či venkovní rostliny (42 %), přičemž do dílny nakupují častěji muži, rostliny a potřeby pro ně ženy. V průměru okolo třetiny dotázaných také chodí do hobby marketů pro barvy či tapety (35 %), potřeby pro zahradu (zahradní techniku, grily, bazény a podobně; 34 %) a osvětlení či elektro (32 %). Mezi nejméně obvyklé zboží zde nakupované patří interiérový nábytek (5 %) a topení, klimatizace či větrání (4 %).

Co se týče útraty za jeden nákup potřeb pro domov, stavbu či zahradu, nejčastěji nepřesáhne tisíc korun (64 %), mezi tisíci a třemi tisíci korunami v hobby marketech jednorázově utratí 29 % a více než to pouhých 7 % lidí.

Největším reklamním zadavatelem byl za první letošní čtvrtletí zatím Mountfield, jenž podle monitoringu Ad Intel umístil v mediálním prostoru reklamu v celkové ceníkové hodnotě přes 369 milionů korun. Řetězec Obi Česká republika měl ve stejném období inzerci v hodnotě více než 81 milionů korun a Hornbach inzeroval na ploše v hodnotě necelých 67 milionů korun v ceníkových cenách.

Zdroj: Ad Intel / Nielsen Admosphere

Zdroj: Ad Intel / Nielsen Admosphere

-stk-