Nově vzniklá Asociace online vydavatelů se rozšiřuje

středa, 19. května 2021, 08:00 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Nedávno ustanovená Asociace online vydavatelů (AOV) se rozšířila o sedm nových členů.

Libor Matoušek, zdroj: Drbna.cz

Libor Matoušek, zdroj: Drbna.cz

Asociace online vydavatelů (AOV) se rozšířila o sedm nových členů. Jsou jimi echo24.cz, forum 24.cz, e-deniky.cz, krajskelisty.cz, budlive.cz, casopisbarbar.cz, ceskestavby.cz a české reality.cz. Tyto weby se tak přidaly k internetovým médiím Drbna.cz, Hlídací pes.org a Reportér.cz. Dosah členů AOV teď podle Netmonitoru přesahuje 6 milionů reálných uživatelů.

„Ukazuje se, že naše idea vzbuzuje zájem mezi dalšími významnými hráči na mediálním trhu. Nabíráme na síle, a pokračujeme tak v nastoleném plánu výrazně rozšiřovat svou členskou základnu. Z toho mám radost,“ říká Libor Matoušek, předseda AOV a zakladatel regionální sítě médií Drbna.cz.

Novými členy jsou především zpravodajské weby. Vstupem serverů Echo24 a Forum24 reprezentuje teď asociace 3 z top 15 zpravodajských serverů českého internetu. Kromě nich se však k asociaci přidal například také společensko-kulturní časopis Barbar, jihočeský projekt novináře a publicisty Jana Štiftera. Ve stejném regionu působí taky další nový člen, tištěný magazín šéfredaktora Jana Cempírka BUDlive, jehož součástí je programová část BudějckéAkce.cz. Řady AOV rozšířily rovněž oborové servery ze skupiny Český Internet, navázané na aktivity Iva Stejskala, ceskestavby.cz a ceskereality.cz.

„Abychom povzbudili k členství i další vydavatele, kteří to zvažují, spustili jsme také webovou stránku AOV,“ doplňuje Libor Matoušek. Stránku AOV lze nalézt zde. AOV má též svůj Twitter.

Asociace online vydavatelů (AOV) chce vystupovat v zájmu vydavatelů online médií. Kromě obchodních zájmů akcentuje AOV i témata, jako jsou pluralita médií, kvalita a důvěryhodnost obsahu či etika novinářské profese. Stranou zájmu nemají zůstat ani vliv pandemie na udržitelné podnikání mediálních domů nebo působení v prostředí, kterému dominují nadnárodní společnosti, a další.

Zakladateli asociace, která ohlásila vznik 3. května 2021, jsou Libor Matoušek, zakladatel regionální sítě médií Drbna.cz, ředitel webu Hlídacípes.org Ondřej Neumann a vydavatel magazínu Reportér Robert Čásenský.

-mav-