Sledovanost esportu v Česku vzrostla dvojnásobně

pátek, 21. května 2021, 07:30 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Česká asociace esportu vydala každoroční analýzu trhu, která mapuje největší esportové soutěže českých organizátorů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Sledovanost jedenácti největších esportových soutěží v Česku v loňském roce meziročně stoupla na platformě Twitch v počtu zhlédnutí o 92 % a v počtu odsledovaných hodin o 113 %. Nejsledovanějšími esportovými hrami jsou Counter-Strike: Global Offensive a League of Legends. Vyplývá to z analýzy České asociace esportu.

Česká asociace esportu zveřejnila studii nazvanou Rok sebevědomí a prázdných hledišť. Ta sleduje 11 největších českých soutěží od 7 organizátorů a přináší data o jejich sledovanosti a mediálním pokrytí za rok 2020. Z údajů vyplývá, že největšími soutěžemi v Česku jsou seriál Cool Lig, Hitpoint Masters, Sazka eLeague a Vodafone MČR v počítačových hrách. Žádná z těchto soutěží není dominantní ve většině měřených metrik.

„Cílem naší analýzy je prezentovat fakta z esportového trhu a pracovat s jednotnými metrikami tak, aby nedocházelo k jejich dezinterpretaci. Chceme prezentovat podobu českého esportu na základě tvrdých a zároveň veřejně ověřitelných dat. Výsledkem je vytvoření uceleného přehledu českých soutěží pro partnery esportu i zájemce z řad širší veřejnosti,“ uvedl Lukáš Pleskot, předseda České asociace esportu.

Studie se také zaměřila na mediální pokrytí jednotlivých soutěží. I zde byl zaznamenán výrazný meziroční nárůst. Počet článků týkajících se jednotlivých soutěží vzrostl oproti roku 2019 o 123 %. Největší mediální pokrytí v roce 2020 dosáhly Cool Ligy a Sazka eLeague, které obě čerpají především z propojení s největšími mediálními domy v Česku, konkrétně mediální skupiny Prima, respektive Czech News Center.

-mav-