Titulní stranu speciálu HN spoluvytvořila umělá inteligence

úterý, 4. května 2021, 16:35 Aktuality, Tisk MediaGuru

Speciál Hospodářských novin vyšel v úterý s titulní stranou, kterou pomohla vytvořit umělá inteligence.

Titulní strana speciálu HN, vpravo detail titulní strany, zdroj: Economia

Titulní strana speciálu HN, vpravo detail titulní strany, zdroj: Economia

Speciál Hospodářských novin vyšel v úterý s titulní stranou, kterou pomohla vytvořit umělá inteligence.

Redakce Hospodářských novin vybrala osm osobností, které podle ní vystihují pojem investor. Patří mezi ně americký miliardář, obchodník a filantrop Warren Buffett, Cathie Woodová, zakladatelka, CEO a CIO společnosti Ark Invest, Elon Musk, CEO automobilky Tesla a zakladatel kosmické společnosti SpaceX, nedávno zesnulý majoritní vlastník holdingové společnosti PPF Group Petr Kellner, český investor a podnikatel Ondřej Tomek, s nímž je zároveň v časopise hlavní rozhovor, dále zakladatel hodnotového investování Benjamin Graham, matematik a zakladatel fondu Renaissance Technologies Jim Simons a portfolio manažer Bill Miller.

Art director Jan Vyhnánek vzal fotografii každého z nich a poskládal jejich tváře ve PhotoShopu jednu přes druhou. Výslednou „mnohotvář“ pak redakce nechala zkombinovat s ilustrací, která symbolizuje neuronové sítě a umělou inteligenci. Syntézu provedl webový portál Deep Dream, což je grafický nástroj od Googlu využívající umělou inteligenci.

Výsledek se stal nejen motivem pro titulní stranu speciálu Hospodářských novin, ale také předmětem on-line dražby NFT, neboli nezastupitelných tokenů (anglicky non-fungible tokens). NFT je novým způsobem digitálního nakupování a prodeje umění a dalších médií. Jedná se o sběratelské kartičky, přičemž potvrzení jejich vlastnictví je zapsáno do blockchainu, zpravidla prostřednictvím open-source platformy Etherea.

On-line dražba poběží do 15. května a je realizována prostřednictvím platforem Rarible
a OpenSea.

Výtěžek chce Economia věnovat na podporu neziskové organizace Your chance.

-mav-