Značka Michlovský mění design etiket a chystá kampaň

pátek, 7. května 2021, 12:10 Marketing, Retail MediaGuru

Vinselekt Michlovský mění design etiket svých vín a přichází s novými exkluzivními řadami pro řetězce. Na druhou polovinu roku pak chystá komunikační kampaň.

Řetězce tvoří vinařství asi 70 % obratu, tato řada byla vyrobena pro Globus, zdroj: Vinselekt Michlovský

Řetězce tvoří vinařství asi 70 % obratu, tato řada byla vyrobena pro Globus, zdroj: Vinselekt Michlovský

Vinařství Vinselekt Michlovský postupně mění a sjednocuje design některých etiket svých vín prodávaných v obchodních řetězcích. Původně dodávalo každému řetězci vína pod jinou etiketou, což se nyní částečně mění. Vedle toho Vinselekt Michlovský přichází i s novými řadami vín a od dubna nabízí v Globusu vína připravená speciálně pro tento obchodní řetězec, všechny s novým typem etikety. Od května pak začíná prodávat vína pod novou etiketou v Lidlu.

Vinselekt spolupracuje s nadnárodními řetězci dlouhodobě, ale nová nabídka celkem pěti vín v Globusu je trochu jiná. Tentokrát se jedná o vína z prémiového segmentu, která budou stát více než 200 Kč. „Na zařazení těchto položek jsme se s řetězcem dohodli koncem loňského roku a impulsem byla velmi dobrá odezva zákazníků Globusu na naši základní řadu,“ říká Miloš Michlovský, majitel Vinselekt Michlovský. Meziroční nárůsty prodejů firmy se v případě Globusu pohybují v desítkách procent už několik let po sobě, a tak přišla s nápadem na rozšíření nabídky právě v prémiovějším segmentu. Nové položky budou dostupné zatím v deseti hypermarketech Globus.

Nové etikety dostala také řada vín pro Lidl, zdroj: Vinselekt Michlovský

Nové etikety dostala také řada vín pro Lidl, zdroj: Vinselekt Michlovský

Od května pak začíná Vinselekt Michlovský prodávat vína pod novou etiketou i v Lidlu. Jedná se o tři položky, které vinařství prodává v řetězci dlouhodobě, ovšem nyní přichází se změnou designu etiket. „Nabídneme nejprve tři vína s novou etiketou, a začátkem června bude v letáku po dobu jednoho týdne osm dalších vín, také pod novou etiketou,“ doplňuje Michlovský. Pro Lidl jsou specifické velké objemy, z toho důvodu zde firma nabízí pouze ta vína, u kterých má trvale dostatečné množství.

Nové tedy nejsou jen nabízené druhy vín, ale především design etiket. Ten vytvořil grafik Michael Červenka, se kterým se vinařství dohodlo na dlouhodobé spolupráci. Nový design se jako první objevil právě na vínech v Globusu a následně také v dalších řetězcích jako je Albert, Kaufland, Penny Market nebo Billa. Michlovský je znám tím, že léta vyráběl pro každý řetězec speciální víno i s vlastní etiketou. Toto se nyní částečně mění, důvody jsou podle Miloše Michlovského především logistické a ekonomické.

Vinařství spolupracuje v retailu se všemi hráči, zhruba tři až čtyři považují za své hlavní zákazníky. Celkově se ale snaží prodeje diverzifikovat, aby nebyli závislí jen na několika málo odběratelích. „Pokud má někdo exkluzivitu, pak je to dáno právě spíše objemem poptávky, máme tedy nějaké specifické šarže, třeba pro Lidl nebo Penny Market, a je to dáno jejich velkou poptávkou. Tím pádem už nenabízíme stejné víno někomu jinému,“ popisuje Miloš Michlovský. 

Nové etikety se objeví i na vínech v řetězcích Albert, Kaufland, Penny Market nebo Billa, zdroj: Vinselekt Michlovský

Nové etikety se objeví i na vínech v řetězcích Albert, Kaufland, Penny Market nebo Billa, zdroj: Vinselekt Michlovský

Řetězce tvoří vinařství zhruba 70 % obratu. „V loňském roce byl podíl prodeje do řetězců asi 67 % a meziroční nárůst v tomto prodejním kanále byl asi o 24 %,“ říká k vývoji  Michlovský. Proti tomu klesly prodeje v tzv. HoReCa segmentu cca o 20 %, ale většinu ztrát se firmě podařilo vykrýt z jiných prodejních kanálů, mj. také z e-shopu a ve vinotékách. Celkově tedy měla cca o 7 % vyšší tržby než v roce 2019. „Vývoj nám potvrzuje trend, že o naše vína je stále větší zájem. Chování zákazníků se samozřejmě přizpůsobilo situaci, konzumovali hlavně doma a trendy našich prodejů to jednoznačně potvrdily,“ dodává Michlovský.

Prodeji online se firma věnuje dvacet let, ale až v posledních letech zde více investuje. „Díky přesunu zákazníků kvůli koronaviru jsme prodej přes e-shop meziročně více než zdvojnásobili. Stává se z něj relevantní prodejní kanál se zajímavou marží, kterému se budeme i nadále věnovat. Chceme více pracovat s databází zákazníků a využít prolínání s dalšími našimi aktivitami,“ popisuje online prostředí Miloš Michlovský. Vinařství spolupracuje také např. s Rohlíkem a s Tescem.

Nový design etiket dostanou letos také některé řady vín pro HoReCa zákazníky a firma by v komunikaci ráda využila exkluzivní ocenění Czech Superbrands Award, které získala pro rok 2021. Hlavní část komunikační kampaně pak směřuje do druhého pololetí 2021. Kampaň bude probíhat zejména u obchodních partnerů, v on-line prostředí a v neposlední řadě na vlastním e-shopu. Vinselekt Michlovský měl v roce 2020 obrat přes 110 mil. Kč.

-zue-