Malé zásilky z Číny od července podraží, podléhají DPH

čtvrtek, 10. června 2021, 10:50 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Drobné nákupy z Číny od 1. července podraží, důvodem je změna v evropské směrnici o DPH. Mění se právní předpisy přeshraničního elektronického obchodování.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od 1. července 2021 začíná platit evropská směrnice o DPH. Právě ta mění právní předpisy přeshraničního elektronického obchodování. Od července tak dojde k situaci, kdy nákupy a zboží ze třetích zemí nebudou zvýhodněné a budou podléhat DPH. To se stanoví z ceny zásilky dohromady s peněžní částkou za dopravu.

Tímto krokem se tak zdraží menší nákupy na e-shopech v Číně a dalších zemí mimo EU. U malých zásilek, za které zákazníci zaplatili do 22 eur, se dříve nemusela platit daň z přidané hodnoty. Do roku 2021 platilo, že zásilky z Číny v hodnotě do 22 eur jsou osvobozeny od cla i DPH. To se letos mění, nově se budou muset veškeré drobné nákupy danit a bude je třeba přihlásit u celníků.

„Očekáváme, že se čeští spotřebitelé budou více obracet na tuzemské e-shopy pro zboží, které byli zvyklí objednávat z Číny, například obaly či skla na mobilní telefony,“ predikuje Přemysl Vícha, ředitel divize E-business Patro.cz, NWT.

Do konce června 2021 nemuseli nakupující menší zásilky ze třetích zemí nijak řešit, protože jim objednané zboží doručoval přímo přepravce nebo poštovní operátor. Od příštího měsíce bude muset kupující nově podávat elektronické celní prohlášení, tedy to, které se již běžně podává u zásilek od 22 do 150 eur. Zákazníci si zpravidla budou moci vybrat, jestli elektronické prohlášení podají sami, anebo jestli se nechají zastupovat poštovním operátorem. V případě druhé varianty sice ubude administrativy, ale bude potřeba zaplatit službu České pošty.

Alibaba: Expandovat chceme i se službami a zábavou

úterý 2. března 2021

-zue-