Nástupová kolekce na OH v Tokiu pracuje s modrotiskem

středa, 23. června 2021, 07:20 Aktuality, Marketing MediaGuru

Pro olympijské hry v Tokiu spojuje nástupová kolekce japonskou kulturu s českou tradicí.

Nástupovou kolekci na olympiádu v Tokiu vytvořila značka Alpine Pro s ilustrátorkou Zuzanou Osako, zdroj: ČOV.

Nástupovou kolekci na olympiádu v Tokiu vytvořila značka Alpine Pro s ilustrátorkou Zuzanou Osako, zdroj: ČOV.

Český olympijský výbor představil nástupovou kolekci pro olympiádu v Tokiu. Vytvořena je částečně tradiční technikou modrotisku, jejím spojujícím prvkem jsou barvy české trikolory a dva praktické doplňky – taška a vějíř. Kolekci ve spolupráci se společností Alpine Pro vymyslela ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako. 

„Modrotisk podle několika zdrojů přišel do České republiky právě z Japonska a je tam stále oblíbenou barvířskou technikou,“ uvedla Osako. Inspirovala se nástupovou kolekcí z Tokia 1964, která obsahovala rovněž kombinaci modré horní části oblečení a bílé části spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů, výrazný rozdíl mezi postavou ženy a muže,” dodala.

Modrotisk pro kolekci byl vyroben v rodinné dílně u Danzingerů. Střih, zpracování oděvu a zvolený materiál jsou navržené pro maximální pohodlí sportovců ve vlhkém horkém klimatu, které v Japonsku v době her pravděpodobně bude. „Z tohoto důvodu jsme místo saka zvolili vestu přes bílou košili s dlouhým rukávem, která je ušitá z velmi jemné bavlny. Děvčata mají pod jupkou ramínkové šaty,“ popsala Osako. 

Materiály v sobě mají elastickou složku, jsou proto pružné, lehké a dobře prodyšné. Zapínání jupky a vesty je na skrytý zip. Každému sportovci je komplet ušitý na míru. „Proporce sportovců z různých disciplín často představují pro střih extrém v určitých partiích,“ vysvětlovala Osako, s níž se na tvorbě kolekce podíleli také čeští sportovci Ondřej Synek, Kateřina Šafránková a Anežka Drahotová. Doplňky v podobě tašky z lýka a vějíře, které jsou z modrotisku zasazeného do bambusových rámů, byly vyrobeny ručně. 

I tato kolekce má své doplňky – tašku a vějíř, zdroj: ČOV.

I tato kolekce má své doplňky – tašku a vějíř, zdroj: ČOV.

-stk-