Newton Media: Podcastů loni v Česku vzniklo více než tisíc

středa, 9. června 2021, 07:35 Aktuality, Rádio MediaGuru

Počet podcastů v Česku se každoročně zdvojnásobuje, jen v loňském roce jich vzniklo přes tisíc.

Zdroj: Newton Media

Zdroj: Newton Media

Společnost Newton Media, která se specializuje na monitoring a analýzy médií, nabízí svým klientům službu přepisu podcastů a YouTube videí. Vybrané podcasty a YouTube kanály jsou podle charakteru obsahu rozřazeny do tří balíčků – byznys, zpravodajství a recenze z automobilového prostředí.

Společnost zdůvodnila, že tím reaguje na rostoucí popularitu podcastů, kterých jen v loňském roce vzniklo v Česku přes 1000. Dan Tržil, autor řady podcastů a správce katalogu ceskepodcasty.cz, aktuálně eviduje 2182 titulů. „Počet nově vzniklých podcastů se každý rok zdvojnásobuje. Určitě ještě nejsme na vrcholu,“ uvádí Tržil.

Stále více také roste zájem firem investovat do podcastové reklamy, protože zjišťují, že si tak dokážou získat pozornost uživatelů i na 60 až 90 minut. Podle studie asociace Interactive Advertising Bureau (IAB) a společnosti PwC stouply v loňském roce jen v USA příjmy z reklam v podcastech na 842 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 19 procent. Očekává se, že letos by mohly narůst až do výše jedné miliardy a v roce 2022 se dokonce zdvojnásobí.

„Naši klienti chápou, že podcasty jsou příležitost pro marketing a komunikaci značky. Vyšli jsme jim vstříc a zařadili nejsledovanější podcasty a YouTube kanály do našich služeb,“ říká Petr Herian, majitel Newton Media. V mediálním monitoringu a archivu Newtonu jsou dostupná jak videa, tak i jejich automatické přepisy. „V přepsaném textu jsou zvýrazněna sledovaná klíčová slova. Po kliknutí do textové části nebo na časovou osu se zobrazuje požadovaná pasáž videa či zvukové nahrávky s přesností na jednotlivá slova. Takto přesná a uživatelsky přívětivá funkcionalita je na našem trhu unikátní. Nemusíte poslouchat celý hodinový podcast, ale jenom příslušnou pasáž, kde se mluví o vašem produktu nebo firmě,“ doplňuje Herian.

Ukázka nové aplikace Newton Media, zdroj: Newton Media

Ukázka nové aplikace Newton Media, zdroj: Newton Media

Podcastovému fenoménu se bude rovněž věnovat bezplatný online webinář, který Newton Media chystá na 29. června ve spolupráci s českými influencery. „Potenciál podcastů představí Dan Tržil, autor podcastu Na vlně podnikání, Nikola Lörinczová s Pavlou Umlaufovou, které stojí za podcastem Píárko a Tomáš Jirsa, majitel podcastové agentury Boomers a spoluautor podcastu Insider,“ uzavírá Herian.

Také společnost Monitora Media rozšířila v uplynulých dnech svou nabídku monitorovaných zdrojů o více než 2400 českých a slovenských podcastů. Podcasty jsou v rámci aplikace Monitora zařazeny jako další zdroj vedle tradičních médií a je v nich možné vyhledávat. Přímo v aplikaci je dostupný také obrázek podcastu a audio stopa, takže jednotlivé zmínky lze přehrát v přesném čase. Podcasty doplňuje strojový přepis, u slovenských pak anotace se základními informacemi o pořadu. Do monitoringu je možné podle preferencí klienta přidat i jakýkoliv další podcast, který má k dispozici RSS feed.

-mav-