Otevírají všechna kina, lákají na odložené premiéry

čtvrtek, 10. června 2021, 07:15 Reklama, Outdoor MediaGuru

Po osmi měsících se otevírají v České republice všechna kina. V sálech bude možné zhlédnout odložené premiéry zahraničních snímků i české novinky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ve čtvrtek 10. června by měla otevřít po 241 dnech uzavírky všechna kina v České republice. Zatímco jednosálová kina otevřela již 24. května, multikina se přidávají až nyní. Návštěva se však neobejde bez protipandemických omezení – v sálech je možné naplnit jen polovinu kapacity, při vstupu bude nutné se prokázat testem na koronavirus nebo čestným prohlášením a občerstvení při sledování filmů zatím nebude povoleno. 

Návštěvnost kin je zatím tristní 

Podle Martina Pošty z Asociace provozovatelů kin otevřelo během necelých tří týdnů téměř 150 kin, s přidáním multikin, která otálela kvůli nemožnosti konzumace v hledišti, by tak měl být zpět celý trh. „Návštěvnost se zatím pohybuje v průměru kolem deseti diváků na představení,“ uvádí s tím, že podle zkušeností z loňského roku po první vlně pandemie trvá rozjezd přes dva měsíce, kdy se návštěvnost dostane na 50% hodnoty předpandemického období. „Zatímco dříve bylo běžné mít za víkend 100 až 200 tisíc diváků, nyní je to 6,5 tisíc diváků. Od 24. května celkově evidujeme jen 22 tisíc diváků, což je velmi tristní,“ popisuje Pošta. 

Ukazuje se, že existuje velké množství diváků, které má návštěvu kina spojenou s konzumací v hledišti. A ti prostě nepřijdou.

Martin Pošta (Asociace provozovatelů kin)

Pro podporu návštěvnosti by bylo potřeba, aby kina přešla do „režimu restaurací“, tedy aby test byl odpovědností diváka, nikoliv kina. „Rovněž se ukazuje, že existuje velké množství diváků, které má návštěvu kina spojenou s konzumací v hledišti. A ti prostě nepřijdou,“ vysvětluje Martin Pošta a dodává, že právě povolení občerstvení v sále přiláká další diváky.

Na diváky čeká v létě bezpočet filmových novinek

Kromě uvolnění protipandemických opatření sází kina na bohatý program, který staví nejen na odložených premiérách zahraničních snímků, ale i na téměř dvacítce českých filmů. Jen v červnu by na plátna přijde Godzilla vs. Kong, Rychle a zběsile 9 či Tom a Jerry. Během následujících měsíců přibude několikrát posunutá premiéra marvelovky Black Widow, bondovky Není čas zemřít či snímku Top Gun: Maverick.

Pevně věříme, že jako loni v létě, kdy se do kin chodilo především na české filmy, opět nalákáme diváky do kin na českou tvorbu širokého žánrového rozpětí.

Magdaléna Králová (Asociace producentů v audiovizi)

Do distribuce se jen do poloviny září dostane také rekordní počet téměř dvaceti českých celovečerních filmů a k tomu více než deset dokumentů. „Češi jsou velcí filmoví patrioti, mají rádi domácí tvorbu. Pevně věříme, že jako loni v létě, kdy se do kin chodilo především na české filmy, opět nalákáme diváky do kin na českou tvorbu širokého žánrového rozpětí,“ říká výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Magdaléna Králová.

Do kin míří Tichý společník s Bolkem Polívkou a Klárou Issovou, komedie Matky s Hanou Vágnerovou a Sandrou Novákovou, Prvok, Šampón, Tečka a Karel podle knižní předlohy a v režii Patrika Hartla, Muže se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem, černá komedie Okupace jako debut režiséra Michala Nohejla, romantické drama Chyby od Jana Prušinovského či životopisné drama Zátopek Davida Ondříčka. Z dokumentů lze zmínit například novinku od Heleny Třeštíkové Anna, Nebe novináře Tomáš Etzlera či Frem dokumentaristky Viery Čakányové. Na podzim pak přijde celovečerní dokument o Karlu Gottovi s názvem Karel.

Pomoci by mohla i letní kina

Martin Pošta se domnívá, že kromě zajímavého programu by k návratu diváků mohla přispět také letní kina, která v posledních letech zažívají nebývalý rozmach. Navíc jejich provoz není v zásadě omezen.

Zájem o letní kina navíc projevili i zadavatelé reklamy, kteří využívají nejen kinreklamu na plátně, ale i plochy mimo něj. „Jen za první měsíc po znovuotevření jsme vyprodali 40 % kapacity dostupných reklamních ploch a v červnu čekáme další vlnu zájmu. Díky své atmosféře jsou letní kina opravdu unikátní možností, jak klienta propojit s diváky,“ přibližuje Pavel Vrzala, obchodní ředitel Visia Cinema, zastupující v oblasti kinoreklamu 50 letních kin.

Pokud opět nedojde k nějakým neočekávaným změnám a opatřením, věřím, že v druhé polovině letošního roku bude nejen návštěvnost, ale i s ní související zájem agentur a zadavatelů inzerce na úrovních, na které jsme byli zvyklí dříve.

Renáta Ben (New Age Advertising)

Co se týče kinoreklamy v multikinech, je podle Renáty Ben, country manažerky společnosti New Age Advertising – Cinema City pro Českou republiku a Slovensko, zatím předčasné hodnotit, vývoj by ale mohl být pozitivní: „S většinou našich klientů jsme byli v kontaktu i v průběhu uplynulého dlouhého ,uzavřeného' období a jsem moc ráda, že jsou směrem k nám vstřícní, mají pochopení a v drtivé většině nám zachovali přízeň.“ Nejvíce na kinoreklamu sází zadavatelé ze segmentu automotive, financí, potravin a módy.

I přes pomalý rozjezd by však provozovatelé kin mohli být optimističtí. „Pokud opět nedojde k nějakým neočekávaným změnám a opatřením, věřím, že v druhé polovině letošního roku bude nejen návštěvnost, ale i s ní související zájem agentur a zadavatelů inzerce na úrovních, na které jsme byli zvyklí dříve,“ myslí si Renáta Ben.

-stk-