Seznam připravuje nový komplexní reklamní systém

středa, 2. června 2021, 10:05 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz reaguje na trend automatizace nákupu reklamy a spouští reklamní e-shop Seznam Reklama. Nyní primárně pro vlastní partnerskou síť.

Ondřej Krišica, zdroj: Seznam.cz

Ondřej Krišica, zdroj: Seznam.cz

Podle ředitele divize Reklamy Seznam.cz Ondřeje Krišici nelze před všudypřítomnou automatizací nákupu reklamy zavírat oči. Česká internetová jednička proto postupně začíná spouštět komplexní reklamní platformu nabízející programatický přímý nákup umožňující přímou dohodu mezi kupujícím a prodávajícím. Nový reklamní systém by měl být v příštím roce plně dostupný všem klientům. Už teď se mohou do prodeje reklamy jeho prostřednictvím hlásit weby zapojené do programu Seznam Partner.

Z jakého důvodu jste se pro spuštění nového systému rozhodli?

Automatizace je v reklamě jasný směr. Roste počet klientů, kteří si spravují kampaně sami nebo prostřednictvím agentur. To je prostě fakt. A ti používají buď naše reklamní rozhraní, nebo přímo API. Z toho důvodu proměňujeme náš reklamní systém z původního výhradně PPC systému do komplexní reklamní platformy. A díky naší partnerské síti chceme umožnit nákup nejen v síti Seznamu, ale napříč celým českým internetem na našich partnerských webech.

Kdo bude moci využít systém jako první a jaké kroky budou v jeho postupném spouštění následovat?

Naše technologické řešení budou moct zkusit využít publisheři zapojení v programu  Seznam Partner a vybíráme si i kandidáty na testování z řad vybraných velkých klientů.

Jak mohou nyní využít nového systému Seznam reklama vaši partneři?

Umožňuje provozovatelům webů umístit na své stránky reklamní plochy s inzeráty reklamního systému Seznamu. Partneři naší reklamní sítě si u nás nyní mohou zadat svoji napřímo objednanou reklamu. Zároveň se na jejich webech mohou jednoduše vydávat námi napřímo prodané kampaně.

Jak bude fungovat váš „starý“ reklamní systém Sklik?

Připravujeme plnou automatizaci pro dnešní garantovaný nákup klasické displej reklamy do ekosystému Seznam Reklama. Budeme mít jen jeden reklamní systém postavený právě na Skliku, jehož funkce bude nový reklamní systém obsahovat. Součástí nového reklamního systému bude nejen výkonnostní PPC kanál Sklik, ale postupně i garantované reklamní pozice. Seznam Reklama tak postupně zastřeší veškerou inzerci, včetně reklamy na Zboží.cz.

Garantovaný nákup se dodnes realizuje prostřednictvím obchodní sítě a doprovází ho rozsáhlá administrativní agenda. Celý proces prodeje maximálně zjednodušujeme na pár kliknutí, a vyhneme se tak časově a administrativně náročnému zasílání objednávek, faktur, e-mailů, mediaplánů atp. Věřím, že naši klienti ocení jak významnou úsporu času, tak možnost si kampaně obsluhovat v případě zájmu i samostatně, včetně veškerých statistik.

Nemáte strach, že kvůli tomu ztratíte osobní kontakt s klienty?

Je faktem, že zkušený klient už díky novému reklamnímu systému nebude nutně na každou věc potřebovat kontakt s obchodníkem. Cílem je ale nabídnout hlavně větší flexibilitu pro klienty, kterou programmatic direct nabízí. Klientskou podporu bude Seznam.cz ale samozřejmě i nadále nabízet tam, kde to bude klient potřebovat. A to prostřednictvím zkušeného obchodního týmu, rozsáhlé nápovědy a online podpory. Vztahy rozhodně zpřetrhávat nechceme, uvědomujeme si, že osobní setkání nic nenahradí a naši obchodníci by měli být (a jsou) pro klienty hlavně byznys partnery, kteří jim pomáhají se strategicky rozvíjet a věnovat se sofistikovanějším produktům, jako je branded content, a produktům na míru, kde bude jejich role v důsledku růstu této oblasti stále více potřeba.  

Jaký zásah chcete klientům nabídnout?

Už jen služby Seznamu zasáhnou přes 95 % reálných uživatelů z celé české internetové populace a procento se ještě navyšuje o zásah webů zapojených v naší partnerské síti. Nebál bych se říct, že na internetu a prostřednictvím dalších mediatypů zasáhneme téměř každého v této republice. V portfoliu máme Televizi Seznam i rádia Classic Praha a Expres FM či deník Právo. Jako mediální dům se v posledních letech rozrůstáme i mimo internetové prostředí. 

Na jaké benefity kromě jednoduššího procesu nakupování reklamy vaši klienti dosáhnou?

Velcí inzerenti a vydavatelé zapojení do Seznam Partner už nyní získávají možnost si napřímo spravovat kampaně i nahrávat a editovat jednotlivé kreativy. Velkou výhodou je zejména přímý přístup klientů do kampaní i ke statistikám a s tím související možnost optimalizovat a řídit si svoje kampaně v mnohem kratším čase. Kampaň je možné také ihned zaplatit kartou. Klienti si teď také mohou reklamu na další týden objednat velmi operativně. Klidně až v neděli večer.

Výhodou je i to, že garantovaný nákup bude také těžit z řešení pro chystané ukončení podpory cookies třetích stran, které dnes vyvíjíme pro Sklik. Půjde třeba o nové možnosti cílení, přesnější měření zásahu a konverzí nebo rozšiřování výdeje do externího prostoru.

-mav-