Z prodejců sportovního zboží letos nejvíc inzeruje Altisport

úterý, 29. června 2021, 13:00 Aktuality, Reklama, Marketing MediaGuru

Nejsilnějším inzerentem mezi prodejci sportovního zboží byl od začátku roku Altisport.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V období leden-květen 2021 byl nejsilnějším inzerentem segmentu prodejců se širokým sortimentem zboží s převahou sportovních potřeb a oblečení Altisport – s reklamou v ceníkové hodnotě přes 44 milionů korun. Druhý Decathlon měl inzerci v hodnotě přes 29 milionů korun a třetí Sportisimo umístilo reklamu za 28 milionů korun. Vyplývá to z monitoringu Nielsen Admosphere.

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Více než polovina nakupuje podle výzkumu Nielsen Admosphere sportovní oblečení a vybavení ve specializovaných obchodech (z věkových skupin nejčastěji 35–44letí), 49 % v obchodech internetových (zde nejčastěji skupina 15–34). Až za těmito možnostmi se umístily supermarkety, kde nakupuje zboží pro sport 23 % lidí (mírně více muži), a obchody s módou se 14 % odpovědí (ve větší míře ženy).

Výzkumná agentura také zjišťovala, zda pandemie změnila sportovní návyky. Ukázalo se, že u většiny lidí se návyky ohledně sportu nezměnily – že sportují zhruba stejně jako před pandemií, deklarovalo v květnovém výzkumu 59 % dotázaných. Zhruba čtvrtina cvičí v důsledku pandemie méně než dřív, 14 % naopak více. Že se věnují pohybu intenzivněji, uváděli ve výzkumu častěji 15–34letí, což je ale zároveň skupina, která také nejsilněji sport omezila. Své sportovní aktivity v pandemii zesílily ve větší míře také ženy. Více než dvě pětiny respondentů v online výzkumu Nielsen Admosphere uvedly, že se věnují sportu nebo nějaké formě cvičení denně nebo alespoň několikrát za týden.

Výzkum dále zjišťoval, jakým sportům se respondenti aktivně věnují. Nejčastější je aktivní chůze, do které je zahrnut i trekking, nordic walking a podobně – označilo ji 58 % respondentů a je na prvním místě ve všech demografických skupinách. S vyšším věkem navíc posiluje. Na druhém místě dotázaní zmiňovali cyklistiku, které se věnuje 39 % z nich. I tento sport je na druhém místě ve všech skupinách s výjimkou žen, u nichž se dělí o druhé místo s plaváním. Ačkoli je u obou pohlaví druhá nejzmiňovanější, je cyklistika výrazně populárnější mezi muži (51 % vs. 26 % žen). Třetí místo celkově patří plavání, kterému se dle svých slov aktivně věnuje 26 % dotázaných, na čtvrtém místě je běh (20 %).

-mav-