Ringier přebírá podíly Axel Springer ve východní Evropě

středa, 28. července 2021, 11:30 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Podíly společnosti Axel Springer na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě přebírá vydavatelství Ringier.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Společnost Ringier pokračuje ve svém rozvoji ve východní Evropě a rozšiřuje mezinárodní portfolio digitální inzerce a digitálních médiích. Za tímto účelem přebírá firmu Axel Springer na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Převzetí by mělo být dokončeno v průběhu letošního roku. Transakce je ale ještě podmíněna souhlasem příslušných antimonopolních úřadů. Cenu se obě dvě strany rozhodly nezveřejňovat. 

Na Slovensku zůstává zakladatel, Axel Springer, i nadále menšinovým vlastníkem. V ostatních zemích získá Ringier 100% podíl. Axel Springer se ve své strategii zaměří na digitální podnikání na velkých trzích, jako je Německo, USA a Polsko. Na posledním jmenovaném budou obě firmy i nadále spolupracovat.

„Převzetí podílů Axel Springer v Maďarsku, Srbsku, na Slovensku a v pobaltských státech je významným milníkem ve vývoji naší společnosti. Touto transakcí se hlásíme ke svému dlouhodobému závazku jakožto moderního mediálního investora ve východní Evropě. Portfolio těchto trhů, které se k nám ideálně hodí, posilní dynamiku společnosti Ringier,“ popisuje Marc Walder, CEO společnosti Ringier, a dodává: „Srbsko, Slovensko a Maďarsko nám navíc poskytují vhodnou základnu pro rozvoj naší digitální strategie ve sportovních médiích. Zároveň mě těší, že budeme s našimi médii a digitální inzercí pokračovat s Axel Springer v Polsku. Na tomto velkém a atraktivním nás čekají další společné investice.“ 

Od založení Ringier Axel Springer Media v červenci 2010 se společný podnik rozrostl do střední a východní Evropy, kde nabízí přes 200 titulů v tištěné i digitální formě. Zatímco zpočátku tvořily až 97 % portfolia tištěné tituly, nyní převažují digitální produkty, které generují 85 % příjmů. 

Ringier je akciová mediální společnost původem ze Švýcarska, jež je aktivní nejen v Evropě, ale také v Africe a Asii. Patří jí více než 110 dceřiných společností v oblasti tištěných, internetových a rádiových médií. Zároveň je aktivní na poli prodeje vstupenek, zábavy či e-commerce. 

Axel Springer je německá mediální a technologická společnost, jež působí ve více než 40 zemích. Do jejího portfolia patří tituly jako Bild, Welt, Business Insider nebo Politico Europe. 

-stk-