Až 70 % Evropanů je otevřeno tzv. live shoppingu

pátek, 13. srpna 2021, 13:05 Retail, Výzkum MediaGuru

Live shopping neboli nakupování z videa v přímém přenosu se stává i na evropském kontinentu stále populárnější.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Live shopping neboli nakupování z živého přenosu, trend, který začal v Číně a jihovýchodní Asii, se postupně přesouvá i na starý kontinent, kde spotřebitelé čím dál více sledují videa inspirující k nákupu módních kousků. Vyplývá to ze studie společnosti Arvato Supply Chain Solutions. 

Podle studie je novému způsobu nakupování otevřeno až 70 % evropských spotřebitelů. Zatímco v Asii patří mezi takové nakupující většinou mladí mileniálové, v Evropě jsou tomu nakloněni lidé ve věku od 32 do 43 let.  

Live shopping vyzkoušela od loňského léta jedna z pěti značek, dnes je to v segmentu módy a krásy dokonce jedna ze tří. „Zatímco společnosti obchodující s krásou spoléhají na pravidelnost přenosů, módní firmy na příležitostné eventy,“ vysvětluje ve své studii firma Arvato. 

Nejčastěji firmy preferují přenos live shoppingu na svých vlastních e-shopech, což se týká 70 % veškerých podobných eventů. Dalším kanálem jsou i nákupní mobilní aplikace, jejichž použvání loni vzrostlo téměř o 50 %. Sociální sítě jsou využívání především k propagaci, méně pak k samotnému eventu. V českém kontextu tak například učinilo pražské outletové centrum Premium Outlet Prague Airport, jenž umožnilo nakupovat zboží v reálném čase prostřednictvím formátu Instagram Stories. 

POP Airport umožňuje nákupy přes Instagram Stories

neděle 7. června 2020

Live shopping se těší velké oblibě zejména v Číně, kde probíhá průměrně 50 tisíc živých přenosů denně, jež přilákají na 260 milionů sledujících. Podle předpovědi společnosti Coresight Research, by měl tento trend generovat jen letos přes 300 miliard dolarů a i nadále růst.

-stk-