BusinessInfo buduje koncept „Googlu pro podnikatele“

pátek, 27. srpna 2021, 12:00 Internet & Mobil MediaGuru

Především na vyhledávání a ověřených informacích pro podnikatele staví svůj koncept portál BusinessInfo.cz.

Zdroj: BusinessInfo.cz

Zdroj: BusinessInfo.cz

Dvacet let existence si v letošním roce připomíná portál pro podnikatele BusinessInfo.cz. Za jeho vznikem a rozvojem stojí Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) společně s agenturou CzechTrade. Redakční obsah dodává webu subjekt vybraný na základě výběrového řízení. Vypisuje se každé čtyři roky a od letošního července web připravuje CMI News (skupina Czech Media Invest), provozovatel webu Info.cz.

„BusinessInfo.cz se od začátku zaměřuje na podnikatele a časem se rozšířil i na exportéry. Před 20 lety byl ale důvod existence portálu odlišný než dnes. Internet se v českém prostředí s obsahovými službami teprve rozjížděl a pro české podnikatele informace na internetu k dispozici nebyly. Dnes je situace jiná: vznikla řada webů a nabídka se zvýšila,“ popisuje Dita Slunéčková, vedoucí online služeb CzechTrade.

BusinessInfo se v prvních letech soustředil na rozšiřování obsahu, postupem doby ale bylo obsahu už tolik, že se web stával nepřehledným a informace se na něm obtížněji hledaly. „Měli jsme asi 500 rubrik a když jsme si dělali průzkum mezi uživateli, tak jsme zjistili, že se k informacím ani nedostanou. Proto jsme před třemi lety portál přestavěli a využili nových technologií. Změnili jsme také obsahový koncept a začali se soustředit na to, abychom se profilovali jako ověřený zdroj zpráv pro podnikatele. Kvantita obsahu se pro nás stala méně důležitou,“ říká dále Dita Slunéčková. K lepší přehlednosti webu má přispívat také to, že na něm nejsou reklamy a orientace v obsahu by tak měla být snazší. 

Portál tak zdůrazňuje, že staví na ověřených informacích, ke kterým má díky svému zázemí přístup. Po změně konceptu také klade důraz na vyhledávání. „Jsme takový Google pro podnikatele. Portál je kompletně postavený na cloudu a vyhledávání je klíčovým prvkem. Proto je také vyhledávací pole dominantním na celém portálu. Je to náš nejdůležitější nástroj, na kterém neustále pracujeme a je jádrem našeho rozvoje,“ dokládá Slunéčková.

Web primárně cílí na malé a střední podnikatele a živnostníky. Jeho záměrem je ale oslovovat i menší skupiny – např. matky na mateřské dovolené nebo pracující důchodce. „Na podnikatele cílí každý druhý, ale informací pro menší skupiny je velmi málo, protože velkým portálům se je kvůli slabší návštěvnosti nevyplatí dělat. My jsme ale státní portál, a tak to dělat můžeme. Půjdeme touto cestou,“ uzavírá Dita Slunéčková.

Na obsahu BusinessInfo.cz se celkově podílí 12 redaktorů, externí redakce je pak v kontaktu s prostředníky přímo na CzechTrade, kteří zajišťují informace a předávají je redakci. Za dvacet let fungování dosáhl web celkem 120 milionů zhlédnutých stránek, měsíční návštěvnost teď dosahuje 300 tisíc uživatelů (zdroj: Google Analytics).

Vývoj portálu, zachycený na časové ose, si můžete prohlédnout v infografice, která je ke stažení níže.

-mav-