ČT art přinese na podzim i cyklus Na programu televize

pondělí, 30. srpna 2021, 14:45 Aktuality, TV MediaGuru

Kapitoly z dějin československé televizní tvorby nebo pořad o písních, které vznikly na texty klasiků české literatury, nabídne v podzimním vysílání ČT art.

Na programu televize, zdroj: ČT

Na programu televize, zdroj: ČT

Kulturní stanice ČT art zařadí do podzimního vysílání od 8. září nový cyklus Písně českých básníků. Pořad, kterým provází Tomáš Klus, představí písničky, které vznikly na texty klasiků české literatury. S premiérovými díly se vrací pořady Linka (od 1. října) a Doupě Mekyho Žbirky (od 12. září). K podzimním novinkám patří rovněž cyklus Na programu televize, který představí kapitoly z dějin československé televizní tvorby. Vysílat se začne od 10. října. Scénář napsali Milan Kruml a Jakub Skalický, základem pořadu jsou rozhovory s pamětníky, tvůrci a herci.

Mezi podzimní premiérové pořady se zařadí také Krátké čtvrtstoletí Divadla v Dlouhé a inscenace Lidská tragikomedie, které připomenou výročí zavedené pražské scény. Cyklus Státní opera, jak ji neznáte zase naváže na epizodický exkurz do historie a architektury Národního divadla. Roli průvodkyně převzala od Taťjany Medvecké sopranistka Kateřina Kněžíková. A v půlce září se představí během jediného večera sedm talentovaných českých filmařů, kteří získali za své krátké filmy ocenění nebo dokázali svá díla dostat na mezinárodní festivaly. Během pásma nazvaného Velké malé příběhy uvede ČT art snímky jako Anatomie českého odpoledne či Nosorožci.

Tradiční součástí podzimního programu je také festival Zlatá Praha. Ten uvede například dokumenty Můj život s Bohuslavem Martinů a Štace Miloně Čepelky.

Kulturní stanice České televize letos vysílá osm let. Speciální, týden trvající program Týden dárků, odstartuje v pondělí 30. srpna připomenutím padesátého výročí Divadla Sklep. Od 20 hodin uvede v přímém přenosu jeho kultovní Besídku. Ve středu 1. září uvidí diváci premiérový dokument Svět podle Muchy, čtvrtek bude patřit živému vystoupení Jiřího Suchého.

Kompletní program Týdne dárků i další informace o podzimním vysílání ČT art najdete v materiálu. který je ke stažení níže.

-mav-