Deník Metro upravil distribuci, využívá kameloty s koly

úterý, 31. srpna 2021, 16:05 Tisk, Aktuality MediaGuru

Místo stojanů v pražském metru využívá deník Metro pro distribuci větší počet kamelotů a také ve vybraných stanicích kameloty s koly.

Zdroj: deník Metro

Zdroj: deník Metro

Bezplatný deník Metro upravil způsob své distribuce v hlavním městě. Zde zatím nemůže dále využívat stojany v pražské podzemní dráze, které měl umístěné ve vestibulech jednotlivých stanic. Výpadek proto nahrazuje zvýšeným počtem kamelotů, kteří se mezi jednotlivými distribučními stanovišti pohybují se speciálními koly. 

„Změna v distribuci deníku Metro spočívá ve větší mobilitě a navýšení počtu kamelotů. Ti již nejsou vázáni na jedno místo v metru u stojanu titulu, ale díky vozíkům s titulem se mohou lépe pohybovat, podle času měnit své stanoviště v rámci dopravních uzlů. Novinkou jsou kameloti s kolem – jsou flexibilnější, pohybují se v ulicích na povrchu a mohou tak zachytit čtenáře, kteří přestupují mezi metrem a povrchovou MHD," popisuje Tereza Sedláková, mluvčí mediální skupiny Mafra, pod který deník Metro spadá. 

Kameloty–kolisty lze potkat na největších přestupních uzlech v Praze, jako je Anděl, Florenc, I. P. Pavlova, Náměstí republiky nebo Vodičkova ulice. Stojany s deníkem Metro byly pak nově přidány na hlavní pražská nádraží.

Pražský dopravní podnik (DPP) letos v létě zrušil výběrové řízení na pronájem míst na distribuci novin v pražském metru, které vypsal letos na jaře. Zakázku se chystá znovu vypsat, zatím ale není jasné, kdy se tak stane. „Veřejná zakázka bude vyhlášena v nejbližším možném termínu, nicméně zatím neumíme říci přesný datum vyhlášení," reagovala mluvčí DPP Aneta Řehková. Mafra nezastírá, že by o distribuci v pražském metru pomocí stojanů znovu stála. „Návrat titulu na stojany v metru bychom do budoucna samozřejmě uvítali, bude-li to možné," říká Tereza Sedláková.

Do veřejné zakázky vstoupil na jaře magistrát hlavního města. Podle serverů Deník N, iRozhlas.cz a Seznam Zprávy vedení pražského magistrátu žádalo DPP o vyřazení deníku Metro ze zakázky. Náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) koncem června uvedl, že z tendru by měl být vyloučen kvůli střetu zájmů, protože patří skupině Mafra, kterou vlastní Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle dat ABC ČR byl deník Metro v letošním červnu distribuován v celkovém nákladu téměř 200 tisíc výtisků denně. Podle dat výzkumu čtenosti Media projekt dosahovala jeho celková čtenost v prvním letošním pololetí 341 tisíc čtenářů. V Praze je deník Metro nejčtenějším tištěným deníkem, jeho čtenost představuje 196 tisíc čtenářů na vydání (zdroj: Media projekt, 1+2Q/2021). Distribuován je rovněž v dalších městech České republiky. 

-mav-