Probíhá letní žurnalistická škola Journey od Bakala Foundation

úterý, 10. srpna 2021, 14:45 Aktuality, Tisk MediaGuru

V Praze se v těchto dnech koná šestý ročník letní mezinárodní žurnalistické školy Journey: Journalism Bootcamp 2021.

Jessica Bruder přijela na letošní Journey: Journalism Bootcamp 2021. V kině Světozor se zúčastnila promítání filmu Země nomádů, na snímku v debatě s P. Vizinou. Zdroj: Bakala Foundation

Jessica Bruder přijela na letošní Journey: Journalism Bootcamp 2021. V kině Světozor se zúčastnila promítání filmu Země nomádů, na snímku v debatě s P. Vizinou. Zdroj: Bakala Foundation

V Praze se v těchto dnech koná šestý ročník letní mezinárodní žurnalistické školy Journey: Journalism Bootcamp 2021. Vzdělávací akce pro studenty se zájmem o novinařinu organizuje nadace Bakala Foundation. Mladí zájemci o žurnalistiku mají díky přednáškám a workshopům konaným v rámci letní školy možnost potkat se s významnými zástupci světových médií. Do Prahy letos například přijel držitel Pulitzerovy ceny Adam Entous (The New Yorker magazine), dále Evan Perez (CNN) nebo Jessica Bruder, která je autorkou oceněné knihy Země nomádů, podle níž byl natočen stejnojmenný oskarový film. Studentům se představí také český novinář s dlouholetou zkušeností ze CNN Tomáš Etzler

Kromě přednášek jsou na programu také interaktivní workshopy, simulace práce v newsroomu a týmová reportáž v terénu, na niž studenti následně získají od lektorů zpětnou vazbu.

Účast je otevřená pro studenty nejen z České republiky. Letos se kempu účastní 21 studentů žurnalistiky a příbuzných oborů z několika. Většinou jde o země střední a východní Evropy, kde může nezávislá žurnalistika narážet na různé překážky. Účastní se také studenti z USA. Letos jsou do programu zařazení studenti z osmi zemí (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko a USA). Důležitá je výměna zkušeností mezi účastníky a navazování kontaktů, které mohou využít ve své budoucí kariéře.

Studenti, kteří byli z bezmála 200 došlých přihlášek vybráni odbornou porotou, získali od nadace Bakala Foundation plné stipendium pokrývající náklady spojené s jejich účastí na kempu,  a to včetně ubytování, stravy, kurzovného a cestovních nákladů.

Mezi absolventy Journey předchozích let z řad českých novinářů patří např. Kirill Ščeblykin (Deník N), Andrea Procházková (Respekt), Jana Václavíková (Aktuálně.cz) nebo Jaroslav Hroch (Český rozhlas).

Program Journey si dává za cíl seznámit studenty se standardy a příklady praxe moderní soudobé novinařiny. Studenti se během kurzu naučí jak vyhledávat data, analyzovat je, psát a prezentovat vlastní obsah reportáží s ohledem na dodržování etických norem.

Rok s pandemií posílil média a proměnil práci novinářů

pátek 30. dubna 2021

-mav-