Program Obchůdek 2021+ zahájil, podpoří malé prodejny

neděle, 22. srpna 2021, 08:00 Aktuality, Retail MediaGuru

Od srpna byl spuštěn program Obchůdek 2021+, kdy mohou zástupci krajů žádat o podporu pro malé prodejny a získat tak na provoz jedné až 100 tisíc korun.

Žádosti mohou kraje posílat až do 29. října 2021, zdroj: CBA.

Žádosti mohou kraje posílat až do 29. října 2021, zdroj: CBA.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) spustilo od srpna program Obchůdek 2021+ na podporu venkovských prodejen s potravinami či smíšeným zbožím v obcích do 1000 obyvatel. V rámci nového programu mohou až do 29. října 2021 zástupci krajů žádat o finanční podporu. Díky němu pak budou moci provozovatelé v obcích do tisíce obyvatel, resp. do 3 tisíc obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než tisíc lidí, dostat finanční podporu na provoz až 100 tisíc Kč. Program budou moci využít obchodníci ve všech krajích ČR kromě hlavního města Prahy.

„Maximální dotace z programu Obchůdek 2021+ pro jeden koloniál za jeden rok bude 100 tisíc Kč, rámcový program bude fungovat na principu výzev pro kraje. V praxi to bude znamenat, že se žadatel o dotaci bude obracet na kraj, v kterém se malá prodejna nachází a bude to právě kraj, který bude finanční podporu poskytovat,“ uvedl Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu. MPO tak podle něj prostřednictvím krajů podpoří obchůdky, které často představují jediná místa, kde se lidé v dané obci mohou setkávat.

Kraje a starostové vesnic by měli být garancí toho, že se podpora dostane přímo těm subjektům, které ji nejvíce potřebují. První výzvu vyhlašuje MPO teď, poslední v roce 2025. Do roku 2025 se v tuto chvíli počítá s celkovou částkou 195 mil. Kč.  K programu byla vtvořena i speciální webová stránka.

Program je zaměřen na dotační podporu mezd, nájem za objekt prodejny vč. poplatků za energie, poplatky za telefony či internet a také na náklady spojené s akceptací platebních karet. Program Obchůdek 2021+ je financován ze státního rozpočtu ČR a maximální dotace na kraj je 3 mil. Kč.

Zpomalilo zanikání malých prodejen s potravinami

pondělí 24. srpna 2020

-zue-