RTL koupí vydavatelství Gruner+Jahr za 230 milionů eur

sobota, 7. srpna 2021, 07:10 Aktuality, TV, Tisk MediaGuru

Evropská vysílací společnost RTL koupí německé vydavatelství Gruner+Jahr od jeho mateřské firmy Bertelsmann.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Evropská vysílací společnost RTL koupí německé vydavatelství Gruner+Jahr od jeho mateřské firmy Bertelsmann za 230 milionů eur (5,8 miliardy Kč). Firmy se podle prohlášení sloučí do nové společnosti, která začne operovat od začátku nového roku.

Generální ředitel RTL Thomas Rabe v letošním roce zahájil sérií transakcí s cílem spojit nebo prodat televizní operace ve Francii a zemích Beneluxu. Rabe stojí také v čele Bertelsmannu a rozhodl se pro strategii konsolidace na evropských národních televizních trzích kvůli konkurenci od amerických streamovacích gigantů v čele s firmami Netflix a Amazon Prime. Jeho největším krokem zatím bylo spojení francouzských divizí M6 a TF1. Tato dohoda byla obecně považována za předehru k fúzi televizních stanic zaměřených na Německo, i když ta by mohla narazit na problémy s antimonopolním úřadem.

RTL také uvedla, že ve druhém čtvrtletí její podnikání výrazně oživilo. Výnosy meziročně stouply o 36 procent. Tržby z reklamy pak vyskočily o 65 procent. RTL také zlepšila výhled výnosů za celý rok na 6,5 miliardy eur z 6,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

-čtk-