Skupina Smarty převzala prodejny JRC, plánuje je rozšířit a přestavět

čtvrtek, 26. srpna 2021, 16:30 Aktuality, Internet & Mobil, Retail MediaGuru

Skupina Smarty koupila síť 44 obchodů JRC v ČR a na Slovensku. Prodejny přemístí na prémiovější místa, a navíc plánuje otevírat velké gamingové superstory.

Smarty chce 33 prodejen JRC v ĆR přemístit na lepší lokace, zvětšit je a poskytnout atraktivnější nákupní zážitek, zdroj: Smarty

Smarty chce 33 prodejen JRC v ĆR přemístit na lepší lokace, zvětšit je a poskytnout atraktivnější nákupní zážitek, zdroj: Smarty

Skupina Smarty CZ, do které patří e-shop s elektronikou smarty.cz a Apple Premium Reseller iWant, koupila značku JRC a s ní i síť 44 kamenných obchodů v ČR a na Slovensku. Akvizice, jejíž výši obě strany odmítly zveřejnit, se řešila osm měsíců a během srpna 2021 byla uzavřena. JRC byla zaintegrována do struktur skupiny a má nyní sklad i centrálu na stejném místě.

„Díky tomu že devět let pilujeme provoz 10 prodejen iWant, tak nám to dává jistotu, že když převezmeme dalších 44 prodejen, budeme je umět vést,“ říká Petr Syrůček, majitel skupiny Smarty. Na e-shopu to bylo podle něj vidět, že se know-how skupiny osvědčilo, když hned první dny po převzetí rostly prodeje v desítkách procent.

„JRC je moje srdeční záležitost a zachování značky bylo pro mě jedinou podmínkou prodeje,“ uvádí Michal Šnobr, nyní již bývalý majitel a investor JRC. Prodejny se v posledních letech dostaly do problémů, a aniž by vedení spustilo proces prodeje, začali se jim podle Šnobra ozývat zájemci o koupi. „Když přišla skupina Smarty s tím, že je připravena zachovat značku JRC jako gamingovou značku a ujme se obchodů, došlo k dohodě poměrně rychle,“ dodává.

Smarty plánují síť prodejen  (33 prodejen v ČR) ještě rozšířit a během dvou let jich mít cca 60. Aktuálně řeší nový koncept, kdy obchody budou mít nový design, větší plochu, širší sortiment i služby. Cílem je nabídnout atraktivnější nákupní zážitek. Brand JRC bude nicméně dál používán pro celý gamingový sortiment. Prodejny chtějí umístit na lepší lokace v rámci nákupních center. Původní prodejna tedy vždy bude fungovat do té doby, než se otevře nová větší prodejna na premiovějším místě. První taková prodejna byla měla vzniknout v Praze v prvním kvartále roku 2022. Dosavadní JRC obchody budou fungovat jako výdejní místa smarty.cz

Firma by navíc chtěla postavit v horizontu dvou let v ČR tři až pět gamingových superstorů ve větších městech. „Bude to jakási Mekka pro skutečné hráče,“ dodává Rudolf Konečný, obchodní ředitel skupiny Smarty. V prodejnách budou herní plochy, limitované edice, k dispozici všechny herní platformy, konat se tam budou e-sport turnaje, semináře nebo podpisové akce. Plánují také spustit specializovaný herní JRC.cz e-shop.

Aktuálně probíhá velký brand audit, aby skupina zjistila, jaké je vnímání odlišných zákaznických skupin a jak je dohromady integrovat. „V polovině září budeme mít výsledky auditu a pak bude spuštěna komunikace,“ popisuje Rudolf Konečný.

Skupina Smarty vznikla v roce 2012, provozuje deset kamenných prodejen iWant a jednu vlastní Smarty prodejnu. Obrat Smarty CZ za rok byl 2020 2,3 mld. Kč. Obrat JRC byl cca 500 mil. Kč.

-zue-