Soud: CCI může dostat z prodeje části Mladé fronty 7,7 mil. Kč

středa, 11. srpna 2021, 15:00 Aktuality, Tisk MediaGuru

Krajský soud v Českých Budějovicích souhlasil s tím, aby firma Crane Constancy Investments dostala z prodeje částí vydavatelství Mladá fronta 7,7 milionu Kč.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Krajský soud v Českých Budějovicích souhlasil s tím, aby firma Crane Constancy Investments (CCI) dostala z prodeje částí vydavatelství Mladá fronta 7,7 milionu Kč. Navrhla to insolvenční správkyně Petra Hýsková, CCI je jedním ze zajištěných věřitelů. Námitky, jež podala společnost Bohemia Silver, jeden z věřitelů, soud neuznal. Vydání dalších výtěžků a prodeji jiného majetku vydavatelství brání to, že není pravomocné rozhodnutí o konkursu. Vrchní soud v Praze zatím nerozhodl o odvolání, jež proti konkursu podala Mladá fronta a někteří věřitelé. 

Provoz vydavatelství ukončil loni před Vánoci soud. Věřitelé podle starších údajů žádají asi 400 milionů Kč. Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla koncem loňského roku téměř 200 milionů. Firma už nemá žádné zaměstnance.

Firma CCI získá díky prodeji knižní divize vydavatelství 7,7 milionu. Soudce Miloš Vondráček také vyslovil souhlas s tím, aby se vyplatila téměř půlmilionová záloha na odměnu insolvenční správkyni.

V lednu se v dražbě prodala Online divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro, koupila ji společnost Internet Info za 15,8 milionu Kč. Stejný měsíc se vydražily některé časopisy za téměř 4,2 milionu. V únoru koupila firma Albatros Media za 14 milionů knižní divizi vydavatelství.

Prodeji dalšího majetku brání podle Hýskové zákaz zpeněžování, protože rozhodnutí o konkurzu na Mladou frontu není pravomocné. Vrchní soud v Praze dosud nerozhodl o několika odvoláních. „Stále nemáme usnesení o konkursu v právní moci. Odvolání podal dlužník (Mladá fronta) a někteří věřitelé jako Lion Sport, PAD Group, Jaromír Soukup Consulting," řekla správkyně.

Hýsková zatím také nemohla vydat peníze firmě CPI, kvůli odvolání. Krajský soud v Českých Budějovicích vyhověl v dubnu návrhu správkyně, aby CPI dostala z výtěžku prodeje částí vydavatelství 25,8 milionu Kč. CPI je jedním ze zajištěných věřitelů. Firmě CPI, jejímž většinovým vlastníkem je Radovan Vítek, dlužilo vydavatelství Mladá fronta 23,2 milionu Kč. CPI vlastnila jako zajištěný věřitel některé ochranné známky i internetové domény jako euro.cz nebo profit.cz.

Přehled pohledávek za majetkovou podstatou Hýsková zpracovává. Podle jejího staršího vyjádření budou v řádech desítek milionů korun včetně peněz, jež Mladá fronta dluží svým dnes již bývalým zaměstnancům.

Zbývá i část majetku, který by šlo prodat. „Pořád je tam ještě soubor ochranných známek, soubor domén, nějaká výpočetní technika, vozidlo. My ale potřebujeme s konečnou platností vědět rozhodnutí o způsobu řešení úpadku v právní moci, protože s plynutím času hodnota těchto věcí ke zpeněžení prostě klesá. V tuto chvíli čekáme na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze," řekla Hýsková.

-čtk-