CNC založila firmu pro video a spustí web pro generaci Z

čtvrtek, 16. září 2021, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Czech News Center sdružila své video aktivity pod jednu společnost a připravila nové projekty, kterými cílí na mladou generaci. Jde o web HeyFomo.cz a herní aplikaci Kvízuj.

Prezentace na setkání CNC, zdroj: MediaGuru.cz

Prezentace na setkání CNC, zdroj: MediaGuru.cz

Mediální skupina Czech News Center založila firmu Czech Video Center, která zastřešuje její video aktivity. Mezi ty patří především internetová televize Mall.TV a video produkce jednotlivých značek skupiny CNC (Blesk, Reflex, Sport a další). Jak na setkání s obchodními partnery uvedl šéfproducent Lukáš Záhoř, CNC začala nabízet videa i třetím stranám. Stojí například za olympijskou internetovou televizí CzechTeam.TV  nebo přípravou internetového vysílání z karlovarského festivalu Kviff.TV.

Vedle produkce pořadů či seriálů zajišťuje Czech Video Center i vysílání živých video přenosů. Měsíčně pokryje 15-20 akcí, jako jsou například konference nebo eventy. Za letošních osm měsíců od ledna do srpna odbavila 130 akcí. 

Czech Video Center je stoprocentně vlastněna firmou Czech Media Invest, která je jediným akcionářem Czech News Center.

CNC zároveň připravuje na konec října nový projekt pro generaci Z (mladí narození od pol. 90. let 20. století). Půjde o webový portál HeyFomo.cz (FOMO = fear of missing out, označení pro úzkostný pocit, že lidem uteče zajímavá příležitost). Má jít o informační, vzdělávací a zábavný portál pro mladou generaci. Připravovat ho budou výhradně lidé z generace Z. Šéfredaktorkou je Karolína Čumriková. Na obsahu se bude podílet i Johana Bázlerová, která na Instagramu provozuje účet Jsem v obraze, jenž sleduje přes 65 tisíc sledujících. 

Obsah nového webu má být rozdělen do šesti kategorií, mezi kterými je i zpravodajství a politika, dále internetové novinky, móda, krása nebo wellbeing. Počítá se také se silnou přítomností na sociálních sítích (zejména Instagram a TikTok). Nový web nebude napojen na žádný reklamní systém, reklama se bude prodávat napřímo. Připravena bude i prémiová verze bez reklam pro ty čtenáře, kteří web finančně podpoří.  

Náhled podoby nového webu pro mladé od CNC, zdroj: MediaGuru.cz

Náhled podoby nového webu pro mladé od CNC, zdroj: MediaGuru.cz

Na mladou generaci také cílí před několika dny spuštěná herní aplikace Kvízuj, kterou CNC vstupuje na pole gamingu. Aplikace nabízí hraní vědomostních kvízových her s možností hrát o reálné peníze. Kvízové otázky se rekrutují ze šesti hlavních oblastí (historie, geografie, sport, umění, věda a různé), do budoucna se mají rozšiřovat. Monetizace nového projektu je postavena jak na prodeji obsahového partnerství (značky mohou sponzorovat soutěže a kvízy), tak na tzv. „rewarded ads". Spočívají v benefitech pro soutěžící, pokud reklamu zhlédnou (např. za zhlédnutí reklamy získají kredity do hry apod.).

Podle výzkumu, který má CNC k dispozici, je mezi Čechy ve věku 16-66 let zhruba dvoumilionová online populace, která je ochotná hraní vyzkoušet. CNC předpokládá, že by do období prosince až ledna 2022 mohlo aplikaci Kvízuj využívat na 50 tisíc hráčů.

-mav-