Dramox zařazuje světová divadla, plánuje přidat i další TV

čtvrtek, 23. září 2021, 11:30 Aktuality, Internet & Mobil, TV MediaGuru

Divadelní portál rozšiřuje nabídku o zahraniční divadla. Plánuje i podporu pro další operační systémy chytrých televizí.

Zdroj: Dramox

Zdroj: Dramox

Česká divadelní streamovací platforma Dramox vstupuje do své druhé sezony. Od 23. září mohou předplatitelé sledovat záznamy 22 světových divadel, mezi nimiž je například Berlínská státní opera, Anglický národní balet, Královské divadlo v Madridu nebo pařížské divadlo Bobino. Český obsah se má nadále rozšiřovat, doplněný bude i o cizojazyčné titulky.

Zakladatelé na čtvrtečním setkání s novináři uvedli, že cílem Dramoxu je stát se portálem světového online divadla a zpřístupnit nejen českým a slovenským divákům populární i menší lokální divadelní představení z celého světa. Zakladatelé plánují také ukázat zahraničním předplatitelům to nejlepší z české divadelní tvorby.

„Diváci získají díky novému obsahu na Dramoxu přístup ke slavným představením, která by nejspíš nikdy neviděli naživo. Zesilujeme tak naši snahu zpřístupňovat kulturu divákům a nabízet v oblasti multimediální zábavy hodnotnou alternativu,“ uvedl jeden ze zakladatelů Martin Hájek.

Služba zahájila před rokem, v říjnu 2020. Aktuálně má v nabídce 103 divadel z 22 zemí světa, dohromady je to 204 představení. Je dostupná i na televizních a mobilních aplikacích (Android, iOS). Televizní aplikaci můžou zatím využít uživatelé chytrých televizí Samsung vyrobených v roce 2017 a později i televizí LG s operačními systémy webOS 3.0 a vyššími verzemi. Podpora pro další operační systémy chytrých televizí bude následovat do konce roku. 

V průběhu roku také vznikla sekce Dramox Originals, která nabízí Dramoxem natočené záznamy představení. Za rok natočila celkem 11 představení. Na základě poptávky ze strany škol samotných byla na začátku roku 2021 zavedena služba Dramox pro školy. Školám nabízí 50% slevu na předplatné a ve spolupráci s Katedrou výchovné dramatiky DAMU vznikají také pracovní materiály pro výuku. 

„Za necelý rok u nás alespoň jedno představení zhlédly desítky tisíc lidí. Dohromady divadlem na Dramoxu strávili diváci stovky tisíc hodin,“ uvedl další ze zakladatelů Martin Zavadil s tím, že platforma sice vznikla v čase lockdownu a pandemie, ale spíše shodou okolností. „Dramox by vznikl tak jako tak, přípravy jsme ale kvůli lockdownům zrychlili. Musím ale přiznat, že například podporu, kterou jsme vyplatili divadlům, vnímám v kontextu uzavřených divadel o to cennější,“ dodal Zavadil. Pro česká divadla služba vybrala 10 milionů korun.

Kromě přidávání obsahu na streamovací platformu chce Dramox začít s projekcemi divadelních představení v kinech.

-mav-