Kampaně pro podzimní volby vstupují do finální fáze

pondělí, 13. září 2021, 14:00 Reklama MediaGuru

Podzimní volby do Poslanecké sněmovny se blíží a politické strany začínají vstupovat do závěrečných fází svých volebních kampaní.

Ilustrační foto z předvolebních kampaní čtyř nejsilnějších subjektů podle volebního modelu STEM k 12.9. 2021

Ilustrační foto z předvolebních kampaní čtyř nejsilnějších subjektů podle volebního modelu STEM k 12.9. 2021

Kampaně politických stran před podzimními sněmovními volbami, které jsou naplánovány na 8.-9. října 2021, postupně gradují. Přinášíme stručný přehled základních komunikačních prvků volebních kampaní kandidujících politických stran. Do přehledu byly zařazeny politické strany, hnutí a koalice, které získaly nejvyšší preference podle volebních modelů od agentur Median k datu 2.9. 2021 a STEM k datu 12.9. 2021. Celkem jde o deset subjektů, jejich kampaně řadíme abecedně podle názvu subjektu.

ANO

Hnutí ANO odhalilo svůj hlavní volební slogan nedávno, pracuje s heslem „Až do roztrhání těla", které má odkazovat k odhodlanosti. Do boje vstoupilo také s knihou premiéra Andreje Babiše, „Sdílejte, než to zakážou”, se kterou objíždí česká města a pořádá autogramiády. „Naši lídři, ale i ostatní kandidáti jsou s lidmi také v podstatě neustále, takže to je určitě ta hlavní, a především nejpřirozenější část kampaně, kde se snažíme představovat náš program a naše vize,“ sdělil za ANO Martin Vodička. Kromě kontaktní kampaně zapojilo také outdoor a komunikaci přes sociální sítě. V kampani se kromě zdůrazňování svého programu vymezuje také proti opozičním stranám.

Alena Schillerová a Andrej Babiš  na volebním plakátu ANO. Zdroj: ANO

Alena Schillerová a Andrej Babiš na volebním plakátu ANO. Zdroj: ANO

ČSSD

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) se tradičně v kampani zaměřuje na kombinaci využití sociálních sítí, outdooru a kontaktní kampaně. V těchto volbách je pro ČSSD klíčovým tématem otázka, jakým způsobem a kdo zaplatí účet za covid-19. „Je nepřijatelné, aby to byly ty nejvíce zranitelné skupiny obyvatelstva, mezi které patří senioři, mladé rodiny s dětmi, samoživitelky a samoživitelé, nízkopříjmoví zaměstnanci,“ uvádí tisková mluvčí Eva Gregorová

To, že je hlavním heslem ČSSD zachování jistot, mají kandidáti dokazovat hlavně v kontaktní kampani, ve které chtějí lidem vysvětlovat například to, že budou bránit opětovnému zavedení poplatků ve zdravotnictví, privatizaci nemocnic, prodlužování věku odchodu do důchodu a také zavedení školného.

Zdroj: ČSSD

Zdroj: ČSSD

KSČM

KSČM vsadila na kontaktní kampaň, dále se zaměřuje také na roznášení propagačních letáků a umísťování různých poutačů do hromadné dopravy. Podle slov vedoucí mediálního úseku Heleny Grofové KSČM, na rozdíl od jiných stran, nevyužívá k propagaci billboardy. „Místo billboardů většinou používáme v krajích bannery zavěšené například na ploty a zdi domů našich členů,“ přiblížila. Novinkou pro kampaň KSČM je zařazení propagace na sociálních sítích, které doposud strana příliš nevyužívala.

Zdroj: KSČM

Zdroj: KSČM

Piráti a STAN

Koalice Pirátů a Starostů chce oslovit voliče pomocí programu s konkrétními informacemi ohledně realizace jednotlivých bodů. „Naším hlavním cílem je nastartovat ekonomiku a zvýšit příjmy státu, proto jsme představili plán ‚Bilion pro budoucnost’, který na příštích pět let počítá s masivními investicemi do českého hospodářství,“ představila za Piráty Karolína Sadílková. Dále se chce soustředit hlavně na klíčová témata, jakými jsou například ukončení zadlužování země a rychlý nárůst cen. Dalšími primárními tématy koalice jsou také vzdělávání, ochrana krajiny a řešení bytové krize.

V kampani vsází hlavně na osobní kontakt s občany a diskutování nad aktuálními tématy. Do kontaktní kampaně se zapojil také předseda Pirátů, Ivan Bartoš, který hraje na českých náměstích na harmoniku. Další formou propagace programu je offline reklama s kombinací onlinu. Pomocí tematických videí představuje jednotlivé části programu. Koalice Pirátů a STAN se také v kampani na billboardech vymezuje především proti Andreji Babišovi, Tomio Okamurovi nebo vůči Vojtěchu Filipovi.

Ve čtvrtek 9. září zahájila novou fázi kampaně, do které zapojila také volební autobus, tzv. FIXLbus, který má sloužit jako pojízdné muzeum skandálů současné vlády a připomínat „švindly této vlády".

Zdroj: Piratiastarostove.cz

Zdroj: Piratiastarostove.cz

Přísaha

Prioritou kampaně Přísahy je heslo „Jdeme zastavit rozkrádání naší země". V duchu tohoto hesla se nese i celá propagace programu. Hlavním prostředkem komunikace tohoto politického uskupení je osobní kontakt s voliči, který chtějí zachovat až do samotných voleb. „Čekají nás debaty ve všech krajských městech a taky všichni naši krajští lídři pokračují v kampani ve svých krajích,“ dodává PR manažerka Přísahy, Karolína Skrčená.

Robert Šlachta na volebním billboardu. Zdroj: Přísaha

Robert Šlachta na volebním billboardu. Zdroj: Přísaha

SPD

Hnutí SPD řadí na první místo své kampaně přímý kontakt s voliči, kdy předseda hnutí Tomio Okamura jezdí po republice a debatuje s lidmi. Dále pořádá České jarmarky (možnost nákupu potravin za velmi nízké ceny) ve všech krajských městech, na které zajíždí se svým kamionem SPĎák. Hnutí vsadilo také na hymnu SPD nazpívanou Petrem Kolářem. Výrazným prvkem kampaně jsou i petiční stánky, kde se lidé se svými podpisy mohou připojit k petici pro zachování české koruny, proti povinnému očkování na covid a uznávání protilátek.

Mimo jiné SPD využívá sociální sítě, billboardy, letáky a bannery uvnitř hromadné dopravy. V krajských denících si čtenáři mohou přečíst rozhovory s lídry. Kampaň se bude předsedy programové komise Radovana Vícha s blížícím se termínem stupňovat.

Tomio Okamura a Pavel Jelínek. Zdroj: MediaGuru.cz

Tomio Okamura a Pavel Jelínek. Zdroj: MediaGuru.cz

SPOLU

Koalice SPOLU odstartovala kampaň „Změna, které můžete věřit", ve které podle tiskového mluvčího Vladana Vaňka nasadila 250 bigboardů a tisíc billboardů. Kampaní navazuje na jarní fázi, ve které voliče seznamovala s novou formou spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do koalice SPOLU.

Do propagace nasadila také autobus s heslem „SPOLU dáme Česko dohromady". Dále připravila promítání české komedie Ženy v běhu, kterou během srpna mohli lidé vidět ve 109 letních kinech. Na sociálních sítích zapojila stand-up pořady, které reagují na aktuální politická témata.

Další kampaní, kterou koalice zveřejnila, je varianta zaměřená na možné hrozby vlády jiných stran. „SPOLU v několika heslech varujeme před rozvratem a drancováním veřejných financí, před posunem na východ, zpustošeným venkovem, zaostalým vzděláváním a likvidací podnikání,“ doplňuje Vladan Vaněk. Předsedkyně TOP 09, Markéta Pekarová Adamová, ve volebním speciálu Deníku N sdělila, že koalice chce vést ostrou kampaň, kterou se bude s blížícími se volbami rozjíždět. 

Nadále pokračuje také v kampani zaměřené na mladé lidi ve věku do 35 let a klade důraz na důležitost jít volit. Heslem této kampaně je „Spolu jdeme volit". Součástí jsou také speciální filtry na Instagramu, merchandising nebo například microsite jdemevolit.cz. „Mladí kandidáti v rámci této kampaně už během léta objížděli koupaliště, kluby či letních kina, ve kterých svým vrstevníkům vysvětlovali nejenom důležitost toho jít k volbám,“ dodává Vaněk.

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka na volebním plakátu. Zdroj: spolu21.cz

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka na volebním plakátu. Zdroj: spolu21.cz

Trikolora Svobodní Soukromníci

Hlavním cílem kampaně této nově vzniklé formace je zvýšit povědomí o spojení stran Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. Soustředí se hlavně na kontaktní kampaň, jejíž součástí je i patnáct koncertů skupiny Žlutého psa, dále také na celorepublikovou venkovní reklamu v podobě billboardů, propagaci na sociálních sítích, či na videoreklamy. Hlavními tématy jejich pravicového programu je například zavedení trvale nízkých daní a úsporného státu, svobodný život v České republice bez covidových restrikcí, odmítnutí Green deal nebo také boj proti nelegální migraci. „Chceme hájit český způsob života a stát, kde si určujeme smysluplná pravidla bez přebujelého státu a přerozdělování bohatství,“ říká tiskový mluvčí Michal Dvouletý.

Zdroj: Pravozit.cz

Zdroj: Pravozit.cz

Volný blok

Uskupení Volný blok zahájilo ostrou fázi své volební kampaně na konci srpna setkáním v Praze na Letné. Vyjádřilo nesouhlas s vládními omezeními kvůli covidu-19, s očkováním a kritizovalo také plošné testování dětí před začátkem školního roku. Ve svém programu mj. navrhuje Czexit a vystoupení z NATO, ústavně chce také vyloučit politický islám ze vstupu do soutěže politických stran. Vedle kontaktní kampaně se opírá také o distribuci tištěných Volných listů, které vycházejí v Libereckém kraji v nákladu 10 tisíc kusů v rozsahu 6 stran. Jsou zdarma distribuovány do schránek obyvatel. Nově také spouští se svými lídry v jednoltlivých krajích živé vysílání na sociálních sítích YouTube a Facebook. 

Zdroj: Volnyblok.cz

Zdroj: Volnyblok.cz

Zelení

Hlavní důraz chtějí Zelení dávat na zvýšení počtu žen v politice a veřejném působení, dále také na řešení klimatické krize. „Dejme zelenou ženám" je pro Zelené hlavní téma kampaně, na které navazuje řada dalších souvislostí, jako například výzva k rozšíření flexibilní rodičovské dovolené pro otce ze dvou týdnů na čtyři měsíce. „U tématu klimatické krize Zelení nabízejí odbornou expertizu a důsledné prosazování řešení příčin, ale i snahy o přizpůsobení společnosti klimatickým dopadům ve spolupráci s mezinárodní vědeckou komunitou,“ říká za Zelené Svatopluk Bartík.

Hlavními komunikačními kanály jsou pro Zelené Facebook, Instagram a stranický web. Vsadili také na vlastní videa. Kampaň doprovází i veřejné akce včetně demonstrací. Svatopluk Bartík dodává, že se do spolupráce na závěr kampaně přidá i street artista Timo.

Magdalena Davis. Zdroj: Zelení

Magdalena Davis. Zdroj: Zelení

-tšl-