NFNZ aktualizoval svůj rating tištěných deníků

středa, 15. září 2021, 11:35 Aktuality, Tisk MediaGuru

Nadační fond nezávislé žurnalistiky vydává aktualizované hodnocení důvěryhodnosti tištěných deníků v rámci nezávislého projektu Rating NFNZ.

Zdroj: NFNZ

Zdroj: NFNZ

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) vydává aktualizované hodnocení důvěryhodnosti tištěných deníků v rámci nezávislého projektu Rating NFNZ. Z něj vyplývá, že většina deníků se nedopouští zásadního porušování novinářských norem. Hodnocení jim však často snižuje neuvádění autorství u krátkých zpráv.

„Je zcela evidentní, že dochází k posunu k lepšímu. Většině deníků se daří plnit převážnou část kritérií Ratingu,“ komentuje poslední výsledky Ratingu NFNZ výkonná ředitelka NFNZ Kateřina Hrubešová.

„V této vlně hodnocení jsme nově sloučili několik kritérií do jedné – vznikla tak kategorie, která hodnotí, zda není uměle zvyšována důležitost článku a závažnost či blízkost tématu. Jinými slovy, článek nemá uměle vyvolávat dojem, že se čtenáře dotýká,“ dodala Hrubešová.

Nově bylo rovněž přidáno kritérium, které říká, že všechny texty musí být podepsané, včetně krátkých zpráv, a to i pokud jsou přebírány přímo z ČTK či jiné agentury. „Bohužel zrovna u kraťasů autorství často chybí, což deníkům snižuje hodnocení,“ sdělil Josef Šlerka, vedoucí projektu Rating. „Čtenář by měl vědět, kdo je autorem textu i u krátkých zpráv,“ dodává.

Pro kódování byly vybrány všechny deníkové tituly ověřované ABC ČR s výjimkou deníku Sport. Jedná se o tyto tituly: Mladá Fronta Dnes, Lidové noviny, Deník, Blesk, Aha, Hospodářské noviny, Právo, E15, Metro. K nim byl přidán Deník N, který není ověřován ABC ČR. Seznam veškerých hodnotících kritérií a výsledků médií najdete zde.

Od září letošního roku projekt počítá s kvartální publikací výsledků a zařazení většího počtu titulů v obou mediatypech.

-mav-