Signal festival letos nabídne i zážitek v rozšířené realitě

středa, 29. září 2021, 07:25 Aktuality, Marketing MediaGuru

Devátý ročník Signal festival s sebou přinese možnost vstoupit do rozšířené reality.

V rozšířené realitě představí své dílo mimo jiné vizuální umělec Jan Hladil s hudbou Michala Šupáka, zdroj: Signal festival.

V rozšířené realitě představí své dílo mimo jiné vizuální umělec Jan Hladil s hudbou Michala Šupáka, zdroj: Signal festival.

Signal festival, jež již devět let po sobě představuje veřejnosti světelné umění, letos nabídne i zážitek v rozšířené realitě. Prostřednictvím mobilní aplikace si budou návštěvníci moci otevřít galerii virtuálního umění v pražském Karlíně, a vychutnat si tak v rozšířené realitě několik děl. 

„Vstoupit do vod rozšířené reality nás lákalo delší dobu. Rádi zkoušíme nové postupy a technologie. Rádi jsme průkopníci v umění a kultuře. Během pandemie se pak vývoj AR aplikace, která by mohla lidem přinést jakousi galerii virtuálního umění, jakou lze navštívit kdykoliv, individuálně, komorně a pouze pomocí svého chytrého telefonu, stal prioritou. Chtěli jsme se posunout a zároveň se připravit na cokoliv, třeba i obtížnou pandemickou situaci, další omezení, komplikace a tak dále,“ popisuje motivaci ředitel festivalu Martin Pošta. 

Aplikace, kterou Signal festival vyvinul ve spolupráci s kreativním studiem Brainz Immersive, přinese letos prvních šest děl, a to od malíře, sochaře a writera Jana Kalába, autora futuristických vizuálních konceptů AOKU, vizuálního umělce Jana Hladila, jehož dílo doprovází hudba Michala Šupáka, a vizuálního designéra Longiy. „Každý rok bychom je pak chtěli doplnit o dalších pět děl,“ dodává Pošta. 

Kromě nového zážitku bude aplikace fungovat i jako rozšíření mimo samotné konání čtyřdenního festivalu, čímž chce oslovit i širší spektrum lidí. „Aplikace je takovým prodloužením festivalu směrem do celoročních aktivit a nové reality, s čímž se logicky pojí také to, koho všeho může aplikace oslovit. Řekl bych, že každého, kdo má rád moderní technologie, vizuální umění, chce se projít dopoledním nebo odpoledním Karlínem a zažít ho v jiném kontextu, kontextu fúze reálného a digitálního světa. Jinými slovy, třeba i někoho, kdo by na Signal Festival nevyrazil, nestihl ho, chtěl by si vychutnat umění sám, komorně,“ říká Martin Pošta s tím, že aplikace poběží dlouhodobě a díla budou fungovat od 8 do 19 hodin, tedy za denního světla. 

Signal festival, jenž proběhne ve dnech 14. až 17. října, přinese kromě zmíněných šesti virtuálních děl celkem 15 instalací ve veřejném prostoru a několik doprovodných programů, jako třeba audiovizuální performance v Divadle Archa nebo sympozium o udržitelnosti v kultuře a umění. Celkem jsou připraveny tři festivalové trasy: Karlín, Staré Město a nově také Holešovice, kde bude k vidění mimo jiné 3D projekce Superar od španělského studia Onionlab v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha. 

Partneři jako spolutvůrci 

I letos Signal festival připravuje také celou řadu partnerských spoluprací. „Dává-li to smysl, snažíme se partnery synergicky zapojit do programu a společně připravit aktivaci, které přináší přidanou hodnotou jak jim, tak návštěvníkům,“ vysvětluje Pošta. 

V rámci rozšířené reality se spojuje na instalaci Horizon Forbidden West u Negrelliho viaduktu se značkou Playstation, jež tak uvede jednu z nejočekávanějších her příštího roku na konzolích PlayStation 4 a PlayStation 5. 

Třetím rokem spolupracuje festival s Kooperativou a její centrálou v Karlíně. „Letos zde připravilo designérské duo Vrtiška & Žák interaktivní instalaci Rozkvétání světla, která symbolizuje v podobě jakýchsi techno-lučních květů přírodu kolem nás,“ přibližuje Martin Pošta. 

Mezi další partnery patří automobilová značka Mercedes-Benz, jež se podílí jednak na interaktivním odpočtu na fasádě kostela sv. Cyrila a Metoděje před promítáním videomappingu, jednak na instalaci Digital Light, při které české studio 3dsense využívá projektory umístěné ve světlometech elektrického vozu EQS. 

Letošní novinkou je navíc soutěž pro studenty a studentky českých uměleckých škol Cena Neon, která je pořádána ve spolupráci s Pražskou plynárenskou. Vítězové soutěže, studenti z Technické univerzity v Liberci Vítězslav Plavec a Filip Zeman, vystaví na festivalu své dílo. 

Během festivalu bude s ohledem na pandemickou situaci povinné nošení respirátorů na vnitřních instalacích, kde budou muset lidé při vstupu prokázat svou bezinfekčnost. Kapacity vnitřních prostor budou omezeny z důvodů možnosti většího rozestupu mezi návštěvníky. „Program na každé lokaci jsme navrhli tak, aby se tam nikdo nemusel zdržet déle než 15 minut. Zároveň máme určitou pojistku právě v Signal AR aplikace, která zkrátka poběží, ať se děje cokoliv,“ doplňuje Pošta. 

-stk-