Sledovanost TV přes internet v Česku roste, je druhá po terestrice

středa, 22. září 2021, 12:00 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Televizní signál prostřednictvím internetu v současnosti přijímá pětkrát více domácností než před pěti lety, zaznělo na středeční konferenci Digimedia.

Vývoj příjmu TV signálu, zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, Digimedia 2021

Vývoj příjmu TV signálu, zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, Digimedia 2021

Televizní signál prostřednictvím internetové televize IPTV v současnosti přijímá pětkrát více domácností než před pěti lety. Jejich podíl se zvýšil ze čtyř na 22 procent. Dominantní platformou stále zůstává pozemní vysílání, které využívá 55 procent domácností, což je o tři procentní body méně. Vyplývá to z dat kontinuálního výzkumu, který je součástí měření ATO-Nielsen Admosphere. Data byla prezentována na středeční konferenci Digimedia.

IPTV nabízí všichni velcí mobilní operátoři a podíl této platformy již překonal kabelovou i satelitní televizi. Sledování ze satelitu nebo kabelových sítí od roku 2016 kleslo o šest procentních bodů. V případě satelitu to bylo na 21 procent a u kabelových sítí z 20 na 14 procent.

Podíl domácností, které mají v Česku televizi připojenou k internetu, se zvýšil na 44 % v letošním druhém čtvrtletí. Za posledních pět let se více než zdvojnásobil, uvedl na konferenci Tomáš Hynčica z Nielsen Admosphere. Data opět pocházejí z kontinuálního výzkumu ATO-Nielsen Admosphere. Dodal zároveň, že s formou hybridního TV vysílání (HbbTV) se setkává pětina české online populace (22 % v druhém čtvrtletí 2021).

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, Digimedia 2021

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, Digimedia 2021

Sledovanost televize podle Terezy Šimečkové z Nielsen Admosphere vzrostla o tři minuty na čtyři hodiny a dvě minuty. Velký skok nastal mezi roky 2019 a 2020 kvůli pandemii koronaviru, kdy se sledovanost zvýšila o 17 minut denně. Alespoň jeden TV přijímač má 92 procent domácností. Jejich počet se za posledních deset let snížil o čtyři procentní body, protože lidé začínají pro příjem využívat PC, tablety či mobily.

Loni skončil přechod na nový standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Přechod na DVB-T2 podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací Víta Vážana přinesl potíže s příjmem signálu v rozsáhlých jednofrekvenčních sítích, například při zhoršeném počasí. Kvůli řešení vznikla na ČTÚ pracovní skupina.

-čtk-,-mav-