Sociální sítě: Zájem roste o živý přenos, social commerce i TikTok

středa, 8. září 2021, 07:20 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Za poslední dekádu se krajina sociálních sítí významně proměnila. Větší prostor získává live streaming, social commerce a TikTok.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Posledních deset let znamená pro sociální sítě velké změny. Jejich podoba se postupně mění, na povrch vystupují jejich závažné problémy a chování i preference uživatelů se časem mění. Dnes je na vzestupu live streaming, social commerce, chatovací aplikace a také TikTok, vyplývá z reportu Evolution of Social Apps od společnosti App Annie. 

Sociální sítě zaznamenaly za 10 let 74 miliard stažení svých aplikací, přičemž jen v prvním letošním pololetí to bylo 4,7 miliard.

Celkem bylo přes ně utraceno 22,2 miliard dolarů. Objem peněz přitom v čase roste – jen za prvních šest měsíců tohoto roku na nich bylo utraceno 3,2 miliard dolarů, což je v meziročním srovnání o 50 % více. Podle odhadu App Annie by to za celý letošní rok mělo činit 6,78 miliard dolarů, a to zejména díky asijským trhům, především Indii. I to je důvod, proč se sociální sítě, včetně Facebooku, Instagramu i TikToku, tolik soustředí na prodejní možnosti uvnitř aplikace. 

Útrata uživatelů v sociálních aplikacích podle regionů, zdroj: App Annie

Útrata uživatelů v sociálních aplikacích podle regionů, zdroj: App Annie

Jednu z prodejní možností představuje live streaming, o který mezi uživatele roste zájem. Čas strávený sledováním živých přenosů na pěti největších sociálních sítí (mimo Čínu) se za poslední tři roky zvýšil o 25 %. Spolu s tím roste i uživatelský engagement a ochota lidí nakupovat přímo z přenosu – právě aplikace, které live streaming nabízí, si připisují 3 z každých 4 dolarů utracených uživateli. Do budoucna lze očekávat, že s lepším zapojením virtuální reality bude tento trend ještě sílit. 

Čas strávený jednotlivými aktivitami v sociálních aplikacích, zdroj: App Annie

Čas strávený jednotlivými aktivitami v sociálních aplikacích, zdroj: App Annie

O 15 % se také za poslední tři dny zvýšil čas, který uživatelé tráví v chatu. Z veřejného sdílení názorů, myšlenek a fotografií na nástěnce se tak posouvají k soukromé konverzaci. Není tak divu, že se Facebook nyní více soustředí na komunikaci v rámci skupin.

Ze sociálních sítí roste nyní nejvíce čínský TikTok, který k sobě dokáže přilákat především mladé uživatele. Kromě budování uživatelské základny se nyní zaměřuje na vytvoření lepších možností pro propagaci značek. 

Vývoj nejstahovanějších sociálních aplikací za poslední dekádu, zdroj: App Annie

Vývoj nejstahovanějších sociálních aplikací za poslední dekádu, zdroj: App Annie

-stk-