Sport v televizi je novou mantrou, ceny za práva ale rostou

sobota, 25. září 2021, 08:15 TV MediaGuru

Nahánění sportovních fanoušků k televizním obrazovkám je novou mantrou ve světě i u nás. Málokdo si však uvědomuje, že honba za diváky je často poměrně nákladná, píše Erika Luzsicza.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nahánění sportovních fanoušků k televizním obrazovkám je novou mantrou ve světě i u nás. Málokdo si však uvědomuje, že honba za diváky je často poměrně nákladná, a tudíž i bolestná. Před pár dny americký mediální dům Comcast prozradil, že v aukci na vysílací práva v USA k anglické Premiere League má připravené až dvě miliardy dolarů. Aktuálně exkluzivní práva vyprší s koncem sezony 21/22. Soupeři budou Amazon, ViacomCBS a ESPN.

Poslední zmiňovaná společnost zaplatila letos na jaře 175 milionu dolarů za každý rok vysílání pro příštích osm sezon za exkluzivitu pro španělskou fotbalovou soutěž La Liga. Jen škoda, že tamní největší hvězda Lionel Messi krátce poté musel odejít do Francie.

Ale pojďme se podívat na situaci u nás. Domácí fotbalová liga není v zahraničí tak slovutná jako ty předešlé zmíněné, přesto zde mediální domy do vysílání sportovních přenosů neváhají rovněž investovat. Naposledy TV Nova spustila hned dva sportovní kanály. Novou stanici Premier Sport 2 má v nabídce například O2 TV, Digi CZ, T-Mobile nebo Telly. To vzhledem ke stávající nabídce sportovních kanálů na zemi s deseti miliony obyvatel není vůbec málo.

Zajímavá situace je u našich sousedů. TV Joj chystá spustit nový televizní kanál teď během podzimu. Jak se na specializovaný kanál sluší a patří, dal asi za cíl obsáhnout co nejvíce sportů, tedy nejen ty mainstreamové jako fotbal a hokej, ale být tak primárním cílem pro slovenské sportovní nadšence. A to doslova, pochlubit se může celou řadou práv k místním ligovým sportům – včetně házené, futsalu, florbalu nebo curlingu. Zároveň bude zaměřena na prezentaci slovenských klubů a sportovců jak doma, tak v zahraničí. Tudíž představí i krajany hrající v zahraničních soutěžích – od španělské basketbalové ligy, přes polskou nebo řeckou fotbalovou ligu.

Sečteno podtrženo, jestli někdy někdo žehral na komercionalizaci sportu, tak do budoucna si může být jist, že sportovních přenosů bude víc a budou všude.

Autorka textu: Erika Luzsicza, Axocom