Cenu Like generace Z získává spot Duch od Ikea

pondělí, 25. října 2021, 07:20 Aktuality, Reklama MediaGuru

Cena Like generace Z, o které rozhodují studenti programu Multimédia v ekonomické praxi na VŠE, putuje do společnosti Ikea.

Zdroj: Ikea

Zdroj: Ikea

Studenti programu Multimédia v ekonomické praxi z pražské VŠE rozhodli o prvním vítězi ADC Czech Creative Awards 2021. Ocenění Like generace Z reflektuje názor nastupující generace kreativců a vůbec poprvé si ho odnáší Ikea za spot Duch bojující proti domácímu násilí.

Studenti si v rámci předmětu, kde pracují ve fiktivních agenturách, prošli všechny přihlášené práce soutěže ADC Czech Creative Awards podobně jako opravdová porota. Obodovali každou zvlášť, udělili ocenění ve všech kategoriích a nakonec společně sestavili shortlist 10 nejlepších výstupů. Při závěrečné diskuzi hodnotili jejich přínos, myšlenku i zpracování.

Vítězná práce od nábytkářského řetězce se dotýká tématu domácího násilí. Studenti vnímali jako zásadní krok, že se firma věnovala tématu, o kterém se často nemluví, a vypichovali velkou odvahu značky. U zpracování ocenili zejména silné napětí, které nepustí divákovu pozornost. Absence pachatele podle nich symbolizovala mlčení a přehlížení tématu. „Ikea mohla udělat reklamu na poličky, ale přišla se sociálním problémem. Je skvělé, že si to mohou dovolit, a že se nebáli,” komentuje jedna z hodnotících studentka Anna.

Pod kreativou reklamy je podepsána agentura Triad Advertising. Produkci zajistila společnost Bistro Films. Režie se ujal Marek Partyš.

„Příjemným zjištěním bylo, že zástupci mladé generace nešli po povrchu a laciné líbivosti. Nebylo jednoduché vybrat ze všech prací a všech kategoriích tu jedinou, na které se shodnou a dají jí svůj lajk,“ dodává kreativní ředitel studentské agentury GEN a lektor VŠE Richard Stiebitz, který je současně členem ADC.

„Často se při práci pro generaci Z setkáváme s tím, že přece nemůžeme rozumět lidem o generaci mladším, než jsme sami. Ale i z jejich volby vidíme, že jejich vnímání toho, co je společensky důležité, exekuční kvality, storytellingu... je velmi podobné tomu, jak na kampaň reagují zkušení kreativci,“ doplňuje za ADC Martin Svetlík, člen poroty letošních ADC Awards.

Vyhlášení vítězů soutěže ADC Czech Creative Awards proběhne v úterý 26. října. Na shortlistu je 120 finalistů

ADC Awards hlásí 120 shortlistů, nejvíce mají DDB a McCann

pátek 22. října 2021

-stk-