Coca-Cola i Rohlik investují do automatizace distribučních center

pátek, 8. října 2021, 11:00 Aktuality, Internet & Mobil, Retail MediaGuru

Rohlik Group modernizuje svá distribuční centra, do automatizace dá až 400 milionů eur. Podobně Coca-Cola HBC otevřela v Praze svůj automatizovaný sklad, investice představuje téměř 500 mil. Kč.

Zdroj: Rohlík.cz

Zdroj: Rohlík.cz

Rohlik Group, evropská online služba pro rozvoz potravin, v rámci automatizace nainstaluje ve svých distribučních centrech automatizovaný skladovací a vyhledávací systém (ASRS). Má tím zvýšit efektivitu vychystávání objednávek a využití kapacity. První automatizované řešení spustí online supermarket v Německu u své dceřiné společnosti Knuspr.de v Mnichově, konkrétně se bude jednat o zavedení systému AutoStore.

„Online supermarkety patřící pod Rohlik Group denně expedují stovky tisíc produktů, což v některých dnech může v souhrnu činit i více než milion položek," říká Aleš Malucha, ředitel pro automatizaci Rohlik Group. Nyní začíná firma implementovat systém AutoStore v Mnichově, ve Vídni a v Praze bude instalovat i tzv. ShuttleSystem.

Následovat bude postupné zavádění automatizace na stávajících a nových evropských trzích. V první fázi bude do automatizace investováno přibližně 45 mil. eur a v letech 2022 až 2025 bude do dalších distribučních center investováno celkem až 400 mil. eur. Automatizační prvek přinese Knuspr.de trojnásobné zvýšení produktivity vychystávání a o více než 30 % větší skladovací prostor v mnichovském skladu.

Nový sklad má rozlohu přes 9 tisíc m2 a uskladní přes 21 tisíc palet nápojů, zdroj: Coca-Cola

Nový sklad má rozlohu přes 9 tisíc m2 a uskladní přes 21 tisíc palet nápojů, zdroj: Coca-Cola

Skupina Coca-Cola HBC otevřela 6. října v Praze Kyjích svůj aktuálně nejnovější plně automatizovaný sklad. Má rozlohu přes 9 tisíc m² a uskladní přes 21 tisíc palet nápojů. Investice do nové technologie představuje téměř 500 mil. korun.

Coca-Cola HBC ČR a Slovensko spustila zkušební provoz nového plně automatizovaného skladu letos v červenci, ten je zároveň nejnovějším skladem firmy v Evropě. Kromě špičkových skladových technologií využívajících prvků umělé inteligence se v areálu společnosti v pražských Kyjích nachází rovněž nově vybudovaný systém mokřadu. V rámci udržitelného přístupu se díky němu bude zachycená dešťová voda z areálu vracet zpět do přírody, namísto jejího odvádění do kanalizace.

„Ačkoliv byl celý projekt naplánován dávno před covidovou krizí, podařilo se nám i přes veškerá omezení tuto velkou investici dotáhnout včas do konce a provoz spustit během 15 měsíců od startu výstavby,“ říká Jan Turek, ředitel supply chain (výroby a logistiky) Coca-Cola HBC CZ/SK.

Nová hala je vybavena systémem kontroly správnosti přípravy a nakládky, a to díky kamerovému systému využívajícímu umělou inteligenci. O naskladňování a vyskladňování palet se starají automaticky řízené zakladače, které obsluhují regálový systém. Expedice ze skladu funguje na principu JIT (just in time), což znamená, že samotné vyskladňování palet začíná až v momentě, kdy se řidič přihlásí k nakládce. Systém i tak umožňuje během pouhých 15 až 20 minut připravit potřebný počet palet pro zaplnění celého kamionu. Díky devíti výdejním rampám je tak možné během jediné hodiny vyskladnit více než 250 palet zboží. 

-zue-