Reklama na „českém" Pinterestu. Co a jak funguje?

pondělí, 11. října 2021, 16:00 Internet & Mobil MediaGuru

Na Pinterestu aktuálně neplatí žádný minimální objem rozpočtu, který je do kampaně nutné investovat, píše v textu Vítězslav Klement z GroupM/H1.cz.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Sociální platforma Pinterest je ze své podstaty dokonalé zhmotnění snu každého nástěnkáře. Jedná se vlastně o online nástěnku, kam si virtuálně připínáte („pinujete") svůj oblíbený obsah a prohlížíte si také nástěnky ostatních uživatelů.

A ať už patříte mezi ty, kteří si dodnes pamatují rozměry své školní nástěnky, nebo jste byli jako v případě autora tohoto článku funkce nástěnkáře zbaveni prakticky obratem po jmenování, pojďte si s námi přečíst, jak dnes můžete Pinterest využít k propagaci vašeho brandu, produktu nebo třeba služby.

Sociální síť Pinterest totiž také v rámci českého prostředí po letech plíživé stagnace zažívá nenápadné záblesky renesance a zájmu jak tvůrců obsahu ze strany značek i jednotlivců, tak samotných inzerentů. To je způsobeno jednak neustále se zvyšující komunitou českých (a případně slovenských) uživatelů na této platformě, jednak k tomuto rozvoji výrazně přispěla právě možnost tvořit reklamní kampaně nejen na obou zmíněných trzích.

Rozdíl mezi Pinterestem a sociálními sítěmi, tentokrát z pohledu chování uživatelů, je v časové posloupnosti. Na Facebooku nebo Instagramu přece sledujeme, co se stalo, a na Twitteru, co se právě děje.

Pinterest se potom těmto sítím vymyká v tom, že uživatelé na tuto platformu chodí kvůli budoucnosti – pro inspiraci třeba v oblasti módy, dekorace domácností nebo dárků a světových trendech v těchto oblastech. Také proto má smysl, aby zde vaše značka a třeba vaše produkty byly přítomny.

Nástěnky a na nich obrázky. Nebo videa

Všechno na Pinterestu se děje na nástěnkách a u jednotlivých obrázků. Jako uživatel si vytváříte jednotlivé, například tematické, nástěnky (soubory obrázků) a ty plníte právě těmi zmíněnými obrázky. 

Své nástěnky můžete nechat buď jako veřejné nebo soukromé. V případě veřejné nástěnky je doporučováno označit ji pro další případnou nalezitelnost také odpovídající kategorií. Nástěnek si potom na svém profilu můžete vytvářet prakticky neomezeně.

Jednotlivé obrázky potom na nástěnky nahráváte buď pomocí jejich URL adresy, nebo je nahrajete ze svého zařízení. Také Pinterest umožňuje po vzoru ostatních sociálních sítí sdílení obsahu – obrázek z cizího profilu/nástěnky si tak můžete pomocí funkce "Repin" nasdílet do nástěnky své.

Na „českém“ Pinterestu je lidí víc než v Praze

Podle aktuálních údajů na Pinterestu najdete bezmála 1 500 000 českých uživatelů. Většina z nich, přes milion, je žen. Češi používají Pinterest spíše na mobilních zařízeních se systémem Android a zajímavé je také jejich věkové rozdělení – nejvíce českých uživatelů na Pinterestu je ve věku 25-34 let, najdete zde ale také uživatele „životem zkušenější". Třeba uživatele starší 65 let na této platformě můžete najít a oslovit jich až 60 000.

Uživatelé „českého Pinterestu", zdroj: Pinterest, sběr dat 4.8. 2021

Uživatelé „českého Pinterestu", zdroj: Pinterest, sběr dat 4.8. 2021

Územní rozložení uživatelů v rámci naší republiky kopíruje rozložení celkové populace, a tak asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce z nich najdete v hlavním městě.

Další "silné" regiony jsou Jihomoravský, Moravskoslezský a Středočeský kraj. Z pohledu zájmů se potom nejvíce českých uživatelů zajímá o módu, krásu a zdraví. Pokud se tedy také pohybujete v těchto oborech, už se na Pinterestu registrujte.

Reklamy na Pinterestu pod drobnohledem

Než se do nastavení reklamní kampaně pustíte, čeká vás úvaha nad samotným účelem celé kampaně. Podobně jako u dalších sociálních platforem můžete reklamou budovat povědomí o vaší značce, podporovat zákaznické zvažování třeba v podobě návštěvnosti vašeho webu nebo získat konverze.

V rámci nastavení kampaně můžete využít čtyři reklamní formáty:

  • standardní statický vizuál
  • video
  • formát karuselu (tedy více obrázků v jedné reklamě)
  • sbírky (sbírkou se rozumí hybridní formát, který kombinuje obrázky s videi)

Co všechno se smí a nesmí na Pinterestu propagovat? Pinterest zakazuje realizaci reklam například s pornografickou a erotickou tématikou, prodej nebo používání nelegálních nebo rekreačních drog, inzerci živých zvířat, tabákových výrobků nebo politické kampaně.

A jedna aktualita: Od července 2021 Pinterest zakazuje také veškeré reklamy týkající se hubnutí.

Oproti ostatním sociálním sítím se neliší ani logika možností cílení reklam na Pinterestu. Obecně máte tři možnosti – můžete cílit na uživatele Pinterestu dle jejich charakteristik jako jsou zájmy, věk, pohlaví, jazyk nebo poloha. Nejnižší územní jednotkou, na kterou jde v rámci Česka cílit, jsou kraje.

Aktuálně neplatí v případě kampaní na Pinterestu žádný minimální objem rozpočtu, který do kampaně musíte investovat. Zvolený rozpočet je tak jen a pouze na vás. Doplním ještě, že k jednomu profilu na Pinterestu je možné připojit více reklamních účtů. Což je něco, co se nám v praxi taky několikrát osvědčilo.

„Key learnings“ aneb Co jsme se naučili o kampaních na Pinterestu

Během posledních měsíců jsme pro naše klienty realizovali hned několik kampaní na Pinterestu a chtěli bychom se s vámi podělit o naše zkušenosti. Věříme, že také vám do budoucna pomůžou tyto „key learnings“:

  • Ze všech dostupných reklamních formátů nám dlouhodobě nejlépe jak z pohledu kliků, tak ceny, vychází standardní Pin.
  • Cena za klik se pohybuje v rámci českého, slovenského a maďarského trhu kolem 10–20 Kč CPC.
  • Průměrnou cenu za tisíc zobrazení reklamy se nám v závislosti na produktu, cílové skupině a dalších faktorech daří držet kolem 50 Kč.
  • Délka zhlédnutí reklamních videí na Pinterestu se v našich kampaních pohybovala kolem čtyřech sekund.
  • Doporučujeme napojit na svůj web tracking pixel Pinterestu, zejména za účelem doměřování konverzí a výkonu kampaní.
  • Z hlediska možností analytiky je reklamní rozhraní této platformy spíše povrchní, v tuto chvíli se není možné vydat cestou detailnějších pohledů nebo statistik.
  • Pozor na to, že data za realizované kampaně jsou dostupná pouze šest měsíců zpět.

„Zatím jsme kampaně realizovali převážně na základě CPM modelu, z hlediska konverzních strategií ovšem stojí za úvahu také „consideration kampaně“ s optimalizací na CPC s cílem zvyšování kliků vašich Pinů. Zároveň je potřeba brát v potaz jednak delší proces vytváření jednotlivých reklamních účtů ze strany Pinterestu, jednak potom skutečnost, že visibilita kampaní nemusí být v porovnání s ostatními sociálními platformami nutně srovnatelná,“ shrnuje své zkušenosti s kampaněmi na Pinterestu Pavol Lukáč, Strategist z mediální agentury METS.

Budoucnost Pinterestu vypadá nadějně

Zdá se, Pinterest na českém trhu rozhodně stále nenaplnil svůj potenciál, a ještě si řekne o slovo. A také do budoucna očekává růst. Plánuje zvýšit počet zaměstnanců za účelem globální expanze, zároveň letos čeká meziroční růst výnosů o 40 %.

A nejen vzhledem k výše uvedenému lze předpokládat jeho další růst také v podmínkách českého a slovenského trhu. Jak z hlediska růstu počtu uživatelů, tak z hlediska objemu vytvořeného obsahu a samozřejmě inzerce.

„Pinterest může být vhodný pro odvážné klienty se správnou cílovou skupinou, je v tuto chvíli však třeba nemít od Pinterestu "přehnané očekávání" a brát ho primárně jako awareness kanál. Jako vhodný si dovedu představit také influencerský how to/DIY obsah, vytvořený ve spolupráci s klientem," dodává na závěr k Pinterestu Pavol Lukáč.

Dle vyjádření finančního ředitele Pinterestu Todda Morgenfelda plánuje platforma také "do konce roku 2021 představit možnost plateb". Uvidíme tedy, jaká bude blízká budoucnost této virtuální nástěnky. Vy ale buďte určitě u toho.

Autorem článku je Vítězslav Klement, Head of Social GroupM/H1.cz