Češi na Black Friday utratí nejvíce za módu, kosmetiku a hračky

úterý, 23. listopadu 2021, 16:55 Aktuality, Retail MediaGuru

Z průzkumu Proficio a Perfect Crowd vyplývá, že Češi se letos chystají nejvíce nakupovat módu, kosmetiku a hračky.

Nejvíce, celkem 40 % respondentů, chce nakupovat ve slevách módu a kosmetiku, zdroj: Shutterstock

Nejvíce, celkem 40 % respondentů, chce nakupovat ve slevách módu a kosmetiku, zdroj: Shutterstock

Marketingová konzultační společnost Proficio zjišťovala ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd, jak se Češi připravují na letošní akci Black Friday. Z průzkumu vyplývá, že se chystají nejvíce nakupovat módu, kosmetiku a hračky, a naopak mnohem méně elektro spotřebičů než loni. To souvisí jak s nedostatkem zboží v této kategorii, ale také s tím, že v roce 2020 si lidé vylepšovali své bydlení a spotřebiče tedy již nakoupili.

„I přes původní očekávání, že lidé budou po pandemii šetřit, průzkum ukazuje, že více lidí plánuje nakoupit online v průběhu Black Friday než je obvyklé (67 %). Na Black Friday také nečekají ‚lovci′ slev, ale naopak ti, kteří běžně vydávají za online nákupy vyšší částky. Například, mezi těmi, kdo vydávají za nákupy na internetu 5000 a více Kč měsíčně, plánuje využít slev během Black Friday 76 %, zatímco mezi těmi, kdo nakupují méně často a vydávají malé částky, je to 45 %,” říká Petr Halík, CEO ve společnosti Proficio.

Kromě módy a kosmetiky, které se chystá nakupovat přes 40 % respondentů, je největší zájem o hračky (36 %), obuv (25 %) a knihy (27 %). Mobilní telefony a příslušenství si plánuje naopak pořídit 15 % lidí, což je výrazný pokles oproti tomu, kolik lidí deklaruje, že si mobily a příslušenství koupilo před Vánoci minulý rok (24 %).

Klesl také zájem o drobné domácí spotřebiče, z 24 % v roce 2020 na letošních plánovaných 17 %. Co se týče ostatního zboží z oblasti elektra, slevy na počítače chce využít 13 % lidí, na velké bílé elektro 8 %. Sportovní vybavení plánuje nakoupit 17 %. Podobně potřeby pro dům a zahradu plánuje před Vánoci pořídit 16 %, stejně tak potřeby pro domácí mazlíčky (16 %).

Více než polovina (54 %) respondentů odpověděla, že odkládá nákup konkrétního zboží právě na Black Friday a přesně polovina (50 %) sleduje, jací prodejci jsou do něj zapojeni. Skoro polovina (49 %) si díky prohlížení nabídek inspiruje a provede neplánovaný nákup zboží, které původně neměli v plánu zakoupit.

Z průzkumu vyplývá, že uvedení původní ceny v souvislosti s tím, zda je sleva skutečná, je důležité pro téměř stejné procento žen (64 %) i mužů (63 %). Naopak rozdíl se ukazuje ve slevě na dopravu, která je důležitější pro ženy (50 %) než pro muže (36 %). 

I když objemy online nákupů každoročně rostou, samotný Black Friday zaznamenává čím dál menší výkyv. Tržby jsou tak sice stále vyšší než v okolních týdnech, tento rozdíl ale rok od roku klesá.

Výzkum provedla společnost Proficio ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd na vzorku obecné internetové populace ve věku 18 až 65 let. Výzkumu se zúčastnilo 1009 respondentů. Jedná se o reprezentativní vzorek podle věku v rámci daného věkové rozmezí, dále podle pohlaví, vzdělání a regionu místa bydliště.

Sedm tipů, jak se připravit na Black Friday

neděle 17. října 2021

-zue-