Český slavík: Nova se poradí s právníky, jak excesům zabránit

sobota, 20. listopadu 2021, 17:45 Aktuality, TV MediaGuru

Televize Nova bude s právníky hledat cestu, jak zabránit podobným excesům, které se odehrály v přenosu při předávání cen soutěže Český slavík. Pořad podle Novy televizi dodala externí firma.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Televize Nova v sobotu na twitteru uvedla, že bude muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě předejít v budoucnu podobným excesům, které se  odehrály v pátek v přímém přenosu při předávání hudebních cen Český slavík. Naráží tím na slova matematika a podnikatele Karla Janečka, který za obnovením ankety po čtyřech letech stojí. Janeček při předávání cen mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. Server iRozhlas.cz pak dnes upozornil na to, že pražští hygienici budou řešit možné porušení protiepidemických opatření během vyhlašování ankety.

„Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje," prohlásil mimo jiné v pátek v přenosu Českého slavíka Janeček. Ve vyjádření pro ČTKpak v sobotu  uvedl, že si za svými slovy stojí, byla podle něj na místě. Nova v sobotu uvedla, že pořad Český slavík je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu. Do složení hostů či do obsahu jejich projevů nezasahuje. „Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě - kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory," dodala Nova.

Vyhlašovatelem ankety je agentura Musica Bohemica, jejímž jednatelem je od května ředitel obnovené ankety Jakub Horák. V závěrečných titulcích po skončení pořadu byla uvedena informace, že pořad právě ve spolupráci s agenturou Musica Bohemica vyrobila TV Nova. „Karlův projev při předávání mohl být kratší, ale myslím že to večer unesl. Co se jeho obsahu týče - jsou to jeho dlouhodobý názory, můj názor na epidemiologická opatření je jiný, každý má právo myslet si co chce," okomentoval na sociální síti Janečkovo vystoupení.

Pořadem pátečního večera Český slavík s 1,3 mil. diváků

sobota 20. listopadu 2021

K situaci se na twitteru vyjádřil také Vladimír Mlynář, člen představenstva skupiny PPF, pod kterou televize Nova patří. „Že je tu (nový) problém, když si někdo koupí licenci na Slavíka, a pak to zneužije pro svoji jednostrannou politickou kampaň, to souhlasím," napsal v diskuzi na twitteru.

Janeček v pátek večer také zveřejnil spot Bojovník, ve kterém se staví do role bojovníka za hodnoty svobody. 

Janeček ve spotu bojuje jako parašutista za svobodu

pátek 19. listopadu 2021

Kontroverze v pátek vzbudil také vítěz v kategorii Hip Hop & Rap, kterým se stal rapper Martin Pohl vystupující pod jménem Řezník. Anketu i podobu české pop music zkritizoval. Nedá se údajně poslouchat a dělá se mu z ní zle. 

-čtk-, -mav-