ČT spustí novou podobu iVysílání, uvede pořady jen pro web

úterý, 2. listopadu 2021, 12:20 Aktuality, TV, Internet & Mobil MediaGuru

Česká televize spustí v prosinci novou podobu své streamovací platformy iVysílání. Půjde o první fázi inovované služby. Proces by měl být završen na konci roku 2022.

Kritika budoucnosti, zdroj: ČT

Kritika budoucnosti, zdroj: ČT

Česká televize v průběhu prosince představí první fázi rekonstrukce streamovací platformy iVysílání. Přesné datum spuštění neuvedla. Pro iVysílání ale připravuje pořady určené přímo pro internet, oslovit jimi chce především mladé diváky. Vedle premiérových pořadů má být v iVysílání i lépe zpřístupněn celý stávající katalog pořadů České televize. Nové bude vyhledávání i doporučování.

Premiérovými pořady na iVysílání ČT budou: RapStory, dokumentární série Šimona Šafránka mapující třicet let rapové muziky v Česku; Kritika budoucnosti, magazín youtuberů Martina Roty a Patrika Kořenáře, kteří si kladou za cíl představit zajímavá povolání budoucnosti; a pořad Do divočiny o české krajině s Prokopem Pithartem. Tyto pořady se budou vysílat jen na internetu ČT.

„Už ve svém projektu z roku 2017 jsem si předsevzal, že musíme divákům nabídnout platformu, která bude odpovídat lépe jejich potřebám a očekáváním. Znamenalo to mnoho měsíců analýz a testů, neviditelných technologických změn, které se budou projevovat v uživatelském prostředí postupně. První fázi jim ale nabídneme už na konci tohoto roku s tím, že budou moci v premiéře sledovat i naše první, ryze internetové projekty. Veškerý dostupný video obsah bude navíc přehledněji uspořádaný, přehrávání by mělo být pohodlnější,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Dodal, že nová podoba iVysílání je určena i pro diváky s různými typy znevýhodnění.

Podle generálního ředitele budou další změny iVysílání probíhat i v příštím roce, kdy se diváci budou moci do nového systému iVysílání připojovat z mobilních telefonů a z tabletů. Proces proměny má vyvrcholit na konci roku 2022. „Chceme, aby nové iVysílání fungovalo jako průvodce pořadů ČT. Je to další rozšíření veřejné služby České televize," dodal Petr Dvořák. Systém by měl být schopný na základě uživatelského chování a preferencí diváků doporučovat pořady ke zhlédnutí. 

Internetový archiv pořadů České televize nabízí na iVysílání přes 10 tisíc hodin pořadů, funguje od roku 2004. Podle dat ČT přistupuje k některým pořadům i 20-30 % diváků přes iVysílání, nikoli přes TV obrazovku.

-mav-