Mapa rádiových stanic a jejich vlastníků 2021

pondělí, 22. listopadu 2021, 11:45 Rádio, Infografiky Martina Vojtěchovská

Přinášíme aktualizovanou mapu rádiových stanic a rádiových skupin podle jejich vlastníků.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Přinášíme aktualizovanou mapu rádiových stanic a rádiových skupin podle jejich vlastníků. Rádiovou infografiku jsme naposledy zveřejňovali na jaře 2018 před významnými vlastnickými změnami (odchod francouzské Lagardère z českého trhu). Vedle toho došlo v tomto období k dalším změnám ve struktuře rádiových stanic. Do přehledu jsou zařazeny stanice evidované Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Nejdůležitější změny shrnujeme:

  • Český rozhlas se v letošním roce rozšířil o dvě nové celoplošné digitální stanice: sportovní Radiožurnál Sport a stanici pro seniory Pohoda. Jde o stanice digitální, které vysílají především v DAB+. K digitálním (celoplošným) stanicím Českého rozhlasu, které vysílají především v DAB+, patří také Rádio Junior, Wave, Jazz a D-dur. Ostatní stanice Českého rozhlasu, uváděné v přehledu jako celoplošné (Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Plus), vysílají také analogově v FM pásmu.  
  • Vnitřní fúze se odehrály ve skupině Media Bohemia, která tak zjednodušila svoji strukturu a také učinila několik akvizic. Díky nim rozšířila vysílání Rádia Blaník a také rodinu Hitrádií a Rock Rádií. Vysílání rádia Blaník se rozšířilo na Moravě, kde Blaník převzal frekvence po rádiu Helax (severní Morava), po rádiu Rubi (střední Morava) a po rádiu Petrov (jižní Morava). Na západě Čech se rozšířil Blaník o dřívější rádio Egrensis. Media Bohemia také převzala Rádio Zlín, které se začlenilo do Hitrádií a dále rovněž na Zlínsku Rádio Rock Max, které se přejmenovalo na Rock Rádio. Do skupiny také přibylo Radio Contact Liberec. Frekvence v severních Čechách využila Media Bohemia pro stanici Hitrádio Contact a Rádio Blaník Liberec (ten se v dohledné době přejmenuje na Rádio Blaník). Na internet se přesunulo Oldies rádio a jeho frekvence získalo Rock Rádio. Olomoucké rádio Rubi se přejmenovalo na Fajn radio. Licenci na jeho vysílání ale nadále drží společnost Ibur vlastněná Josefem Hejlem. Skupina také prodala poloviční podíl ve zpravodajském Rádiu Z.
  • Po odchodu francouzské Lagardère, jejíž rádia získala Czech Media Invest Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, se skupina přejmenovala na Active Radio. Zakoupená rádia na českém trhu začlenila ve většině případů pod společnost Czech Radio Center. Do plného vlastnictví získala také zpravodajské Rádio Z. CMI od Lagardère koupila i rádia v dalších zemích střední a východní Evropy (Slovensko, Polsko, Rumunsko), v portfoliu jí však zůstávají už jen rumunská rádia. 
  • Skupina Radio United Broadcasting, vlastněná Ivanem Zachem, nezaznamenala za toto tříleté období změny v portfoliu stanic. Platí to i pro rádia společnosti Londa.
  • Internetová společnost Seznam.cz převzala pražská rádia Classic Praha a Expres FM.
  • Mediální aktivity Radima Pařízka, který letos na jaře zemřel, převzala jeho dcera Nikola.
  • Na rádiový trh vstoupila společnost A11 Aleše Zavorala, který získal část podílu v rádiích Samson a Západ
  • Rádio Blatná se přejmenovalo na Rádio Otava
  • Společnost Hamco připravuje na Olomoucku vysílání nového rádia Metropole, které získalo od RRTV licenci na jaře 2021. 
  • Nové je také digitální rádio Hlas Prahy, které je propojeno s regionální televizí Praha TV.  
  • Uvedené změny a také pandemie covid-19 se projevily nárůstem podílů stanic Českého rozhlasu (26,6 %) a také skupiny Media Bohemia (26,5 %) na poslechovosti. Podle posledních výsledků výzkumu Radioprojekt za 2. a 3. čtvrtletí 2021 jsou tyto podíly téměř vyrovnané. 

Infografiku je možné stáhnout si v dokumentu níže.

-mav-