Netflix zveřejňuje nové žebříčky sledovanosti, také pro Česko

úterý, 16. listopadu 2021, 23:15 Internet & Mobil MediaGuru

Netflix nabídne nový pohled na sledovanost svých pořadů v jednotlivých zemích.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Streamovací platforma Netlix zveřejňuje nová data o sledovanosti svých pořadů v jednotlivých zemích. Od úterý 16. listopadu začíná publikovat týdenní žebříček na základě počtu odsledovaných hodin pořadů vždy za období od pondělí do neděle za předcházející týden. Do přehledu začlení jak původní, tak licencované pořady. Nabídne žebříček TOP 10 v kategoriích: film a TV pro anglické a rovněž i ne-anglické pořady, a to pro 90 zemí. V přehledu se objevuje i Česko. Data zveřejňuje na nově spuštěném webu. Data zpětně zahrnují období od 28. června 2021.

Netflix dosud publikoval sledovanost svých pořadů podle počtu předplatitelů, kteří zhlédli alespoň dvě minuty pořadu. Tento přístup ale nezohledňoval skutečnost, že krátce po začátku sledování mohli diváci pořad opustit. Novinkou tak teď je to, že žebříček sestavuje podle stráveného času, tedy podle celkového počtu zhlédnutých hodin pro každý z pořadů za týdenní periodu.

Vedle toho také Netflix publikuje globální žebříček nejsledovanějších pořadů podle výsledku, kterého dosáhly za prvních 28 dní po uvedení na Netflix.

Z přehledu za týden od 8.11. do 14.11. 2021 vyplývá, že nejsledovanější televizní sérií z nabídky Netflixu je v Česku první řada seriálu Arcane podle hry League of Legends, následuje jihokorejský dramatický seriál Hra na oliheň (Squid Game) a třetím nejsledovanějším byla v uvedeném týdnu třetí řada seriálu Narcos: Mexiko.

V kategorii filmů se v Česku na Netflixu nejvíce v týdnu od 8. listopadu sledovala akční komedie Red Notice, následovaná komedií Milostná past (Love Hard) a snímkem Mothers.

TOP 10 TV sérií Netflixu v ČR, zdroj: Netflix

TOP 10 TV sérií Netflixu v ČR, zdroj: Netflix

TOP 10 TV filmů Netflixu v ČR, zdroj: Netflix

TOP 10 TV filmů Netflixu v ČR, zdroj: Netflix

„Zjistit, jak nejlépe měřit úspěch ve streamování, je těžké a neexistuje žádná dokonalá metrika. Tradiční měřítka jako podíl publika, která byla navržena tak, aby inzerentům pomohla pochopit úspěch v lineární televizi, nejsou pro většinu streamerů, včetně Netflixu, relevantní. Věříme, že měření počtem sledovaných hodin je silným ukazatelem popularity titulu a také celkové divácké spokojenosti," zdůvodnil Netflix.

Zveřejňované žebříčky mají pomoci tvůrcům, kteří dosud podobné informace postrádali, a rovněž i divákům, aby snadněji objevovali pořady, které mohou na Netflixu sledovat. 

-mav-