Newton Media zavedl entity a zpřístupnil soc-dem data

čtvrtek, 18. listopadu 2021, 07:50 Aktuality, Výzkum MediaGuru

V monitoringu Newton Media je nově možné využívat funkcionalitu entit pro rychlejší přehled nejvíce užitých výrazů. Zpřístupněna byla také sociodemografická data k 760 titulům.

Ukázka využití entit v monitoringu Newton Media, zdroj: Newton Media

Ukázka využití entit v monitoringu Newton Media, zdroj: Newton Media

Newton Media ve spolupráci se softwarovou společností Geneea vyvinul entity, které ze souboru článků vybírají nejvíce frekventované výrazy a urychlují orientaci ve zprávách.
Z monitoringu i archivu tak lze získat rychlý přehled o osobách, produktech, organizacích, odvětvích nebo místech, které se v textech vyskytují nejčastěji. „Potřebujete si například udělat rychlý přehled o značce Hyundai. Dáte-li její jméno do Googlu, zaplaví vás texty z poslední doby. Anebo použijete štítky, ale ty vám stejně jako Google jen přiřadí články, které Hyundai zmiňují. Oproti tomu entity pracují s frekvencí výskytu daného slova a ukazují, se kterými výrazy byla značka v médiích nejčastěji spojována,“ přiblížila Věra Lhotská, CEO Newton Media.

„Stačí kliknout na kategorii automobilový průmysl a hned zjistíte, jak silná je jeho medializace, jak si vedou jednotlivé modely aut anebo které vozy podle médií představují pro Hyundai konkurenci. Můžete se dozvědět, kteří autoři píšou o značce nejvíce, a které modely mají nejraději. Dokážeme také analyzovat větné členy a zobrazit vztahy mezi klíčovými slovy. Díky tomu uživatel zjistí, jaké vlastnosti jsou spojované s danou značkou v médiích,“ pokračuje Lhotská.

Entity jsou pro klienty Newtonu dostupné jak v monitoringu, tak archivu či v mediálních analýzách. Praktickou ukázku, jak s nim pracovat a jak je využít, je možné prohlédnout si zde.

Newton zároveň zpřístupňuje svým klientům sociodemografická data k 760 mediálním titulům, díky kterým mohou lépe plánovat a vyhodnocovat mediální kampaně.

Cílové skupiny jsou rozděleny podle pohlaví, dosaženého vzdělání, věku a příslušnosti do jedné ze socioekonomických kategorií dle klasifikace ABCDE. Data, která Newtonu poskytuje mediální agentura Omnicom Media Group, vycházejí ze stejných výzkumů, podle kterých probíhá mediální plánování v ČR. Jsou k dispozici za všechny mediální zdroje, které jsou měřeny v one-currency mediálních výzkumech pro jednotlivé mediatypy. 

-mav-