ČRo: Podcasty a audio na vyžádání rostou, mujRozhlas je v HbbTV

pondělí, 13. prosince 2021, 12:15 Rádio, Internet & Mobil MediaGuru

Podcasty a audio formáty na vyžádání z produkce Českého rozhlasu zvyšují počet stažení. ČRo proto plánuje nové audio pořady a s aplikací mujRozhlas také vstoupil do ostrého vysílání v HbbTV.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Na online platformách Českého rozhlasu (ČRo) a prostřednictvím třetích stran si uživatelé v letošním listopadu přehráli 5,4 milionu audií. Po započtení jednotlivých stažení v podcastových aplikacích a zhlédnutí na YouTube pak Český rozhlas překonal hranici deseti milionů spuštění a stažení audií. Vyplývá to z dat Českého rozhlasu, která v pondělí zveřejnil. Jde o zatím nejlepší výsledek, kterého audio pořady na vyžádání ČRo dosáhly.

Období

Počet přehrání on-demand a podcastů

Počet přehrání on-demand a podcastů včetně stažení a YouTube

listopad 2021

5,4 mil.

10 mil.

září – listopad 2021

14,5 mil.

29 mil.

Přehrání: jedná se údaj, kdy uživatel spustí audio a ten krok je změřitelný. Český rozhlas spuštění měří na svých platformách a pak na měřitelných třetích stranách Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts, Seznam podcasty a YourRadio Talk

Stažení: jedná se údaj, kdy uživatel si stáhne podcast do své aplikace, ale Český rozhlas nemá informaci, jestli si spustil samotné audio.

„Letošní podzim jednoznačně potvrdil významnou roli poslechu on-demand pro distribuci obsahu Českého rozhlasu. Rostoucí poslechovost podcastů a pořadů na audioportálu mujRozhlas a třetích stranách je pro nás potvrzením, že se ubíráme správným směrem. V příštím roce se ještě více zaměříme na nové audio formáty a zdokonalování jejich distribuce,” uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Dlouhodobě nejpopulárnějším podcastem je denní zpravodajský podcast Vinohradská 12. Od svého vzniku v roce 2019 získal na platformách Českého rozhlasu a v podcastových aplikacích více než 21 milionů stažení. K dalším žádaným podcastům patří: Kriminálka (Dvojka), Hrana, Neklid (Radio Wave), Host Lucie Výborné, Hrdinové pandemie, Restart díky covidu (Radiožurnál), Radiokniha, Názory a argumenty a Osobnosti Plus (ČRo Plus).

Trvalý zájem je také o četby a audioknihy. Mezi nejposlouchanější pořady patří Četby na pokračování na stanicích Dvojka a Vltava. Rekordní poslechovost na podzim zaznamenal také vltavský pořad Četba s hvězdičkou.

Aplikace mujRozhlas je v HbbTV

Začátkem prosince spustil Český rozhlas také ostrý provoz televizní HbbTV aplikace mujRozhlas, která doposud fungovala v testovacím režimu jen na několika rozhlasových kanálech. Ta je nyní po stisku červeného tlačítka na televizním ovladači k dispozici na všech devíti DVB-T kanálech Českého rozhlasu a v distribučních soustavách spolupracujících IPTV a kabelových distributorů. Aplikace nabízí živé vysílání všech stanic Českého rozhlasu a veškeré archivované pořady, které jsou dostupné na webu i v mobilní aplikace mujRozhlas.

„Brzy přibude také možnost přihlášení, zpřístupnění sekce mujPlaylist a další inovace. HbbTV aplikace mujRozhlas tak nově přináší další kanál do distribučního mixu Českého rozhlasu k šíření mluveného slova na internetu,“ uvedl v pondělí Český rozhlas.

-mav-