Knihy jako dárek kupuje 8 z 10 Čechů, nejčastěji k Vánocům

pondělí, 20. prosince 2021, 12:30 Aktuality, Tisk, Výzkum MediaGuru

Podle výzkumu Nielsen Admosphere kupují čtyři pětiny lidí aspoň někdy knihy jako dárek pro druhé, z čehož skoro tři čtvrtiny pořizují knižní dárky právě k Vánocům.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Podle výzkumu Nielsen Admosphere kupují čtyři pětiny lidí aspoň někdy knihy jako dárek pro druhé, z čehož skoro tři čtvrtiny pořizují knižní dárky právě k Vánocům. Letos za ně plánují utratit několik stovek korun. Češi ale rádi potěší knihou i sami sebe: více než tři čtvrtiny si koupí alespoň jednu knihu ročně. Nejčastěji si konkrétní dílo vybírají podle žánru.

Výzkum realizovala agentura Nielsen Admosphere metodou online sběru dat na vzorku pěti set respondentů starších 15 let, kteří jsou součástí Českého národního panelu.

Knihu jako dárek aspoň někdy daruje naprostá většina Čechů aktivních na internetu (81 %) – jsou to o něco častěji ženy a tato tendence roste také s vyšším vzděláním. Dárek v podobě čtiva potěší 70 % dotázaných, přičemž opět tak o něco častěji odpovídali lidé s vyšším vzděláním a ženy. Z knižních dárků naopak není nadšených 23 % Čechů a dalších 7 % ve výzkumu odpovědělo, že knihu ještě nikdy jako dárek nedostali.

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Češi si rádi koupí knihu i sami pro sebe kdykoli během roku: ve výzkumu to potvrdilo 76 % dotázaných. Největší část z nich si koupí do 5 knih (44 %). Více jich opět nakoupí ženy, z věkových skupin pak hlavně respondenti do 34 let. A pokud jde o výběr konkrétního díla k nákupu, rozhodují se respondenti nejčastěji podle žánru (73 %), dále podle tématu (61 %), autora (58 %) a doporučení od přátel, známých nebo rodiny (44 %).

-mav-